Kartupeļos – maz kaloriju, viss slēpjas piedevās! 12 knifiņi to pagatavošanai

Foto – Pixabay

Visuresošie tupeņi, kuru dzimtene ir Dienvidamerika, izpelnījušies ēdiena piedevu karaļa statusu.

Pasaulē ceturtā visizplatītākā augu suga ir sātīga, ekonomiska un barojoša, tajā ir daudz kālija, C vitamīna un šķiedrvielu. Un ar nelielām zināšanām kulinārijā tie ir arī ļoti daudzveidīgi pagatavojami.
Labiem kartupeļiem ir zemes, nevis pelējuma smarža. Papildus ogļhidrātiem un proteīnam tajos ir arī daudz veselīgu minerālvielu.

Kartupeļu tekstūra ievērojami atšķiras, no vaskainas līdz miltainai, tāpēc izvēlieties pareizo kartupeļu šķirni izraudzītajai gatavošanas metodei. Vaskaini kartupeļi paliek stingri, tāpēc lieliski der salātos; sausākas, miltainākas šķirnes vislabāk derēs biezputrās.

1. Glabājiet kartupeļus sausā, tumšā vietā. Neturiet tos ledusskapī.

2. Glabājiet kartupeļus bieza, brūna papīra maisā vai maisaudekla maisā. Tas neļaus kartupeļiem kļūt zaļiem, kas notiek, ja glabāšanas vieta ir pārāk gaiša.

3. Tā kā miziņā ir daudz barības vielu, organiski audzētus kartupeļus jāmizo, griežot plānu miziņu, vai nav jāmizo vispār.

4. Pēc kartupeļu novārīšanas, nokāsiet tos un apsedziet ar drāniņu, lai tā uzsūktu mitrumu un saglabātu tos karstus.

5. Mīcīšanas vietā labāk viegli saspaidiet kartupeļus ar mīklas rulli. Pirms pasniegšanas uzlieciet nedaudz sviesta un pārkaisiet ar zaļumiem.

6. Pamēģiniet sajaukt kartupeļus ar paniņām vai vistas buljonu piena vai krējuma vietā. Tajos ir mazāk tauku un kaloriju.

7. Pētersīļi un majorāns ir garšvielas, kas vislabāk sader ar kartupeļiem. Biezputra arī lieliski garšo kopā ar pesto.

8. Kartupeļus cepšanai neietiniet alumīnija folijā, jo tā aizturēs mitrumu un kartupelis būs tvaicēts.

9. Lai ceptu kartupeļus mikroviļņu krāsnī, tos nomazgājiet, bet nenosusiniet, sadurstiet ar dakšiņu, ietiniet papīra dvielī un cepiet uz mikroviļņu plauktiņa. Kraukšķīguma piešķiršanai cepiet karstā cepeškrāsnī 20 minūtes.

10. Kartupeļiem virsū var uzlikt čili, pāri palikušu sautējumu vai dārzeņus ar siera kārtiņu, kas tos padara par galveno ēdienu maltītē.

11. Kartupeļos ir maz tauku un maz kaloriju. Lai tie tādi arī paliktu, izvēlieties piedevas ar zemu tauku saturu, piemēram, jogurtu ar piedevām, maztauku krējumu un maurlokus vai salsu.

12. Pāri palikusi kartupeļu biezputra lieliski noder zupu, sautējumu vai mērču iebiezināšanai. Vai arī to var izmantot kā virsējo kārtu zemnieku pusdienām vai ganu pīrāgam, ja pāri palikusi arī gaļa un mērce.

Pievienot komentāru