Kas ir placebo mēs zinām. Bet kas ir nocebo efekts?

Jebkādai parādībai ir otra puse. Placebo vietā to sauc nocebo. Ja iejaukšanās var dziedēt, tad tā var arī kaitēt. Ļaunās acis, lāsti, voodoo rituāli ir acīmredzami nocebo efekta piemēri. Ja cilvēks no kaut kā pilnīgi baidās un tic tam, tad ar laiku sāk to izjust. Tas pats attiecas uz gadījumiem, kad pacienti priekšlaicīgi noskaņojas uz zāļu blakusparādībām, un pēc tam ar tām saskaras. Doma var dot gan spēku, gan vājumu. Terminu “nocebo” zinātnieki ieviesa 1960. gados. Tulkojumā no latīņu valodas nocebo – “es ciešu”, placebo – “esmu apmierināts”.

1962. gadā Japānā tika veikts eksperiments ar bērniem, kuriem bija alerģija pret indīgo efeju. Viņu rokas tika noslaucītas ar šo konkrēto augu, bet viņiem teica, ka tiek izmantota sakura. Pārējos bērnus berzēja ar sakuru, un teica, ka tā ir efeja. Visiem bērniem, kas bija sasmērēti ar sakuru, kas uzdota par efeju, bija izsitumi uz rokām! 11 bērniem no 13, kam patiešām rokas nozieda ar efeju, nebija izsitumu. 1960. gadā līdzīgs eksperiments tika veikts ar cilvēkiem, kas cieš no astmas. Rezultāts atkal liecināja, ka inhalatora dziedinošo spēku dažreiz var viegli nomainīt ar vēl dziedinošāku domas spēku.

Visi šie apstiprinātie fakti pierāda, ka cilvēka smadzenes spēj pārvarēt ar slimībām saistītus apstākļus. Ir grūti apsēsties un pārliecināt sevi par to, ka slimība ir atkāpusies vai vispār nav, bet zinātniskie atklājumi ir pierādījuši, ka mūsu spēkos ir daudz vairāk, nekā šķiet no pirmā acu uzmetiena. Ticiet sev un varbūt kādu dienu notiks brīnums.

©TOPRAKSTI.LV / AVOTS: fabiosa.com

Pievienot komentāru