Pret hronisku aizcietējumu – kefīrs ar žāvētām aprikozēm
Vienai porcijai nepieciešams: 200 g kefīra, 1 ābols, 50 g žāvētu aprikožu, 2 ēdamkarotes citrona sulas, tējkarote sasmalcinātu lazdu riekstu vai valriekstu.
Ābolu un izmērcētas aprikozes sīki sagriež, pievieno kefīru un citrona sulu un visu rūpīgi samaisa. Maisījumu sadala divām reizēm un dzer no rīta tukšā dūšā un vakarā pirms gulētiešanas, iepriekš apkaisot ar sasmalcinātiem riekstiem.
Pret aterosklerozi – kefīrs ar ķiploku
Vienai porcijai nepieciešams: ķiploka daiviņa, 200 g liesa kefīra, ēdamkarote sīki sasmalcinātu zaļo lociņu.
Notīrītu ķiploka daiviņu saberž vai izspiež caur ķiploku spiedi, masu pievieno kefīram, samaisa un apkaisa ar lociņiem. Dzer reizi dienā pirms ēšanas.
Pret mazasinību un hronisku nogurumu – kefīrs ar kivi
Vienas dienas devai nepieciešams: 500 g kefīra, 2 nogatavojušies kivi.
Abus kivi pārgriež uz pusēm, ar karotīti izņem mīkstumu un saspaida putriņā. Kivi masu iemaisa kefīrā un dzer ēdienreižu starplaikos. Dzērienu var gatavot un dzert ilgāku laiku.
Pret smiltīm un akmeņiem urīnpūslī – kefīrs ar mandarīniem
Vienai porcijai nepieciešams: 2 mandarīni, 150 g kefīra, ēdamkarote citrona sulas, cukurs pēc garšas.
Mandarīnu daiviņas kopā ar kefīru sakuļ mikserī un pievieno citrona sulu un cukuru. Dzer pa vienai porcijai 3 reizes dienā ēdienreižu starplaikos.
Pret cistītu – kefīra mērce ar kressalātiem un vārītiem kartupeļiem
Vienai porcijai nepieciešams: 100 trekna kefīra, 50 g liesa biezpiena, 250 g kartupeļu, ēdamkarote sīki sasmalcinātu kressalātu, 1 ķiploka daiviņa, 20 g sviesta, sāls pēc garšas.
Kamēr tvaikā vārās nomazgāti, bet nemizoti kartupeļi, gatavo mērci: biezpienu sajauc ar kefīru, pieliek sāli, pievieno kressalātus un saspaidītu ķiploka daiviņu. Sviestu sakuļ un pievieno mērcei. Pasniedz kopā ar karstiem nomizotiem kartupeļiem.
Imunitātes stiprināšanai – kefīra zupa
Viena porcijai nepieciešams: 150 g pilnpiena kefīra, tējkarote zirņu miltu (var samalt kafijas dzirnaviņās), tējkarote kausēta sviesta, pustējkarote cukura, pustējkarote samaltu ķimeņu, 100 ml ūdens, 5 piparmētras lapiņas, sāls, malti melnie pipari un krustnagliņas pēc garšas.
Bļodiņā kefīru sajauc ar zirņu miltiem. Katliņā izkausē sviestu, pievieno cukuru, ķimenes, piparus un krustnagliņas, pielej kefīru un ūdeni un visu samaisa. Beigās pievieno piparmētru lapiņas, piparus un sāli un katliņu liek uz uguns. Kolīdz zupa uzkarsēta līdz viršanai, to tūlīt pat noceļ no uguns.