6 veidu kolēģi, kuri padara darba dienu nepanesamu

Jebkurā darba kolektīvā vienmēr ir cilvēks, kas saindēs dzīvi ne tikai sev, bet arī citiem kolēģiem. Šo raksturu nav grūti noteikt. Viņš vienmēr ir neapmierināts ar visiem, pūšas un kašķējas par katru iemeslu. Šķiet, ka viņam slikts garastāvoklis uzrodas darba laikā un neatstāj visu dienu. Šie darbinieki, tāpat kā toksiskas gāzes, nemitīgi saindē citu dzīvi. Nevienam nav ieteicams sazināties ar viņiem, pretējā gadījumā šis vīruss var pārlēkt un inficēt jūs.

Bet jokus malā. Šādi cilvēki vienmēr ir, mums ir jāzina un jāsaprot, kā ar viņiem tikt galā. Visradikālākais veids, protams, ir atlaišana – toksiski darbinieki, kā pierāda prakse, nemainās Bet, ja skatāmies uz problēmu plašāk, varat izmēģināt viņu postošo enerģiju un agresiju novirzīt noderīgos kanālos. Lai saprastu, apskatīsim, kādi toksisko strādnieku veidi rodas mūsdienu uzņēmumos.

1. Barikādists

Šī anti-varoņa spilgtākās iezīmes ir nepārtraukta gatavība kaujas operācijām. Viņš pats uzcēlis barikādes un meklē upuri starp kolēģiem vai pat priekšniekiem. Šādam darbiniekam laiks darbam gandrīz neatliek- viss laiks tiek veltīts, gatavojoties kariem. Viņš ir bīstams, jo viņš ne tikai nezina, kā strādāt komandā, bet arī novirza citus no sava darba.

Kā ar viņu sadarboties? Tikai maksimāli palielinot darba slodzi, lai nepaliktu laika konfliktiem. Labāk dot mazus, bet atbildīgus uzdevumus ar skaidru termiņu vai stingru atbildību. Noteikti nodrošinieties ar sodu sistēmu, pretējā gadījumā šie nemiernieki netiks pakļauti- pārbaudīts praksē.

2. Drāmas karalis

Kaitīgs un netīrs darbinieks, bet atšķirībā no pirmā veida toksiskajiem darbiniekiem, ir viltīgs un vienmēr izgrozās. Viņam nepatīk strīdēties pašam, bet viņam patīk provocēt konfliktus un piespiest savus kolēģus melot. Pastāvīgi vāc klačas un izplata tās ar citu palīdzību. Viņam patīk noskatīties drāmās, ko viņš pats radījis, stāvot aiz troņa, tāpat kā pelēkais kardināls.

Lieki teikt, cik negatīvi tas ietekmē kolektīvu. Šāda persona var iznīcināt pat labi izglītotu un profesionālu komandu. Cīnīties ar viņu ir grūti, viņš neapstāsies, kamēr visi kolektīva dalībnieki nesastrīdēsies. Viņš ir vai nu jāatlaiž, vai jācenšas atrast kompromitējošus pierādījumus.

3. Upuris

Šāds anti-varonis vienmēr un visur redz pret sevi vērstu negatīvu un netaisnību. Viņš ar nepacietību gaida visas piezīmes, kas adresētas viņam, un nodod tās citiem darbiniekiem, cenšoties iekarot līdzjūtību un atbalstu. Īpaši aktīvie personāži fiksē to rakstiski izteiktu sūdzību un pretenziju veidā. Problēmas šie cilvēki parasti izdomā, bet viņi uzskata, ka pasaule ir pilna ar netaisnību un viņiem nabadziņiem nav iespēju izsisties uz augšu. Žēlot šādu darbinieku jebkurā gadījumā nedrīkst, jo, redzot atbalstu, viņš uzņem apgriezienus un atrod arvien vairāk problēmu un trūkumu, bet, ja to nav – viņš tos izgudro.

Ar viņu ir grūti cīnīties. Liels spiediens var viņu izaicināt rīkoties. Par laimi, upuri bieži vien maina savu darba vietu.

4. Mēneša darbinieks

Visu darbu meistars. Kvalitatīvi un labi pilda visus uzdevumus. Viņa cenšas būt vislabākais visā un pārdzīvo, ja neatrodas goda vietā un netiek norādīts kā piemērs. Šķiet nekas slikts. Bet nē. Bieži vien viņš izraisa zemāku attieksmi kolēģu vidū un rada iespaidu, ka viņi nav vajadzīgi, viņš pats visu izdarīs. Tajā pašā laikā viņš pats bieži uzsver savu nozīmi.

Kā izkļūt no situācijas? Atrodiet viņam atsevišķus uzdevumus un novirziet viņus uz šauru specializāciju. Dažreiz no šiem cilvēkiem iznāk labi vadītāji, ja viņi iemācās strādāt komandā un pārtrauc skatīties uz citiem cilvēkiem no augšas.

5. Če Gevara 

“Korporatīvais nemiernieks”, kura brīvība pārsniedz noteikumus un korporatīvo ētiku. Ja tiek ieviests apģērba kods, viņš noteikti atnāks džinsās, lai cīnītos pret sistēmu. Nesaprot ierobežojumu nozīmi un vienmēr ir gatavs uzsākt sacelšanos. Ja piektdienā nāksies pastrādāt stundu ilgāk – tas ir pārkāpums, blakus birojā jau visi ir mājās. Jebkurus rīkojumus un noteikumus ir gatavi uztvert ar naidīgumu, pat vispamatotākos.

Šāds darbinieks ir bīstams, jo viņš grauj sava priekšnieku varu. Jūs varat mēģināt labā veidā vienoties ar viņu vai nokraut viņu ar darbu sociālā virzienā, tur vienmēr ir daudz netaisnības.

6. Cars

Tikai šī darba ņēmēja pozīcija ir pareiza. Viņš nav nekaunīgs, bet karo patiesības vārdā. Viņa nodomi ir tīri, viņš vēl citiem tikai labu. Viņš ir nenovērtētais ģēnijs. Organizē konfrontāciju ar visiem, kas ir pret viņa nenovērtējamo viedokli. Un laika gaitā visa komanda iekļaujas ienaidnieku kategorijā, jo zem tiem nav iespējams ienirt.

Ir izeja – grupas iejaukšanās. Un tam nevajadzētu būt vienam vai diviem kolēģiem, bet gan visam kolektīvam un pat vadībai. Uzliktais ultimāts var novest viņu pie dzīves un nolīdzināt atmosfēru komandā.

©TOPRAKSTI.LV / AVOTS: fabiosa.com

Pievienot komentāru