Krīze medicīnā: Mediķi izdeg vai aizbrauc, cilvēki kļūst par invalīdiem

Pixabay, ilustratīvs attēls

Ieilgušais naudas trūkums veselības aprūpē radījis situāciju, kad daudz vairāk cilvēku kļūst par invalīdiem ielaistu slimību dēļ, nekā cieš no iedzimtas vai iegūtas invaliditātes, uzskata Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas “Sustento” politikas koordinatore Iveta Neimane.

Pēc viņas vārdiem, valdībai jāpārtrauc uztvert veselības aprūpes finansējums kā tēriņi, bet gan kā investīcijas. “Pretējā gadījumā ciešam visi – pacienti nesaņem vajadzīgo ārstēšanu un medikamentus, bet mediķi, kuriem valsts nespēj adekvāti samaksāt par pakalpojumu, vai nu brauc strādāt uz ārzemēm, vai riskē ar izdegšanu,” uzsvēra Neimane.

Situācija ar kompensējamajiem medikamentiem un arī mediķu algas šobrīd veselības aprūpes jomā ir vissāpīgākie jautājumi, kuru risināšana pēc Covid-19 krīzes izvirzās priekšplānā, viņa sacīja.

Viņasprāt, viens no ceļiem rast papildu līdzekļus būtu kaitīgo vielu – piemēram, tabakas un cukura – akcīzes nodokļa celšana ar nosacījumu, ka sabiedrība tiek precīzi informēta, kā šī nauda tiks izmantota.

“Atbalstām ierosinājumus celt akcīzes nodokli produktiem, kas var kaitēt cilvēka veselībai, jo tas veicinātu arī vispārēji veselīgāku dzīvesveidu. Bet svarīgi, lai nerastos situācija, kādu jau nereti esam piedzīvojuši: līdzekļi tiek gādāti vienam mērķim, bet beigās izrādās, ka nauda novirzīta citur un primārajai vajadzībai naudas joprojām nav,” viņa sacīja.

Tāpat Neimane norādīja uz nepieciešamību vairāk līdzekļu atvēlēt kompensējamiem medikamentiem, atzīstot, ka lēmums piedāvāt pacientam lētāko iespējamo medikamentu, kas satur to pašu aktīvo vielu, skar salīdzinoši nelielu šo zāļu segmentu – lielākā daļa kompensējamo medikamentu nav aizvietojami.

Pēc “Sustento” pārstāves vārdiem, ļoti būtiski ir arī reāli paaugstināt mediķu algas, neaprobežojties ar solījumiem un plāniem.

Pievienot komentāru