Laika vērotājs: jūlijs būs mēreni silts, mitrs un vējains

Foto – Pixabay

Pagājušās ziemas galvenais mēnesis janvāris bija silts, mitrs un vējains. Janvārī sāka ziedēt lazdas un turpinājās jau decembrī ziedēt sākušo zilo vizbulīšu ziedēšana. Tas savukārt norāda uz to, ka vasaras noteicošais mēnesis jūlijs būs mēreni silts, bet ne karsts, kā arī mitrs un vējains, savā blogā raksta populārais laika vērotājs Vilis Bukšs

Foto – Pixabay
.

Atbilstoši maija nozīmīgajām dienām (Mokejs, Sidors, Pahoms) liepu mēnesis rādās būt vasarīgi silts ar dažām karstām dienām, bet bez ilgstoša karstuma.

Ja seko 7. janvārim, kas ir pirmā diena pēc Zvaigznes dienas (6. janvāris), tad sausāks un saulaināks siena mēnesis rādās būt pēc vecās Pēterdienas, tas ir, pēc 12. jūlija.

Jūlija pirmajā pusē laika apstākļi mainīgi. Līdz Septiņu brāļu dienai (10. jūlijs) pārsvarā mēreni silts un nokrišņi īslaicīgi. Dažviet pērkona lietusgāzes ar brāzmainu vēju.

Pilnā mēnesī (no 5. līdz 12. jūlijam) šogad nosaukums siena mēnesis vairāk atbildīs apzīmējumam “siena pūdētājs”. Mēneša vidū laika apstākļi nepastāvīgi. Mēreni silts, daždien arī karsts un īslaicīgs pērkona lietus, kas reizēm var būt stiprs. Vējains. Mēness fāzēm mainoties (13. jūlijs) varētu sagaidīt, ka arī laika apstākļi uzlabosies.

Jūlija otrajā pusē lielākoties sauss, saulains un silts. Temperatūra šajā laikā ap plus 20, 25 grādi. Laikā ap Jēkabiem (25. jūlijs) un Annām (26. jūlijs) temperatūra dažviet var pakāpties līdz plus 28, 30 grādiem. Mēneša beigās vasarīgi silts un pārsvarā bez nokrišņiem.

Kopumā jūlijs tuvu vidējām temperatūrām, bet nokrišņu sadalījums nevienmērīgs. Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos, arī jūlijā, dažviet lietusgāžu ūdens vairāk kā parasti, savukārt citur var izjust ūdens trūkumu.

Pirms gada (2019) starp Jāņiem (24. jūnijs) un Pēteriem (29. jūnijs) sāka ziedēt liepas. Šogad liepzieds kavējas.

Tautas gudrība saka, jo agrāk sāk ziedēt liepas, jo garāks rudens un siltāka ziema. Vēl jau nekas nav nokavēts, jo Liepas diena ir 4. jūlijs un ļoti iespējams, ka šajā dienā arī sāksies vasaras skaistākais laiks – liepzieds.

Pievienot komentāru