Mārrutks stipriem kauliem, tievēšanai un vēža profilaksei

Mārrutks ir ļoti spēcīgs augs, kuram piemīt daudzas veselībai vērtīgas īpašības, tostarp tas veicina vielmaiņu, palīdzot zaudēt svaru, pazemina augstu asinsspiedienu, ārstē elpošanas sistēmas saslimšanas, veicina kaulu veselību, uzlabo imunitāti, nodrošina labu gremošanu, nāk par labu sirds veselībai, kā arī noder vēža profilaksei, pateicoties augstajam glikosinolātu sastāvam.

Mārrutuks ir tuvs radinieks vasabi, sinepēm, kāpostiem un brokoļiem. Lietošanā tas drīzāk līdzinās sinepēm un vasabi, jo aktīvā sastāvdaļa – resnā, baltā sakne – tiek sasmalcināta, un auga šūnas sāk izdalīt cilvēka veselībai vērtīgos enzīmus.

Tas izdala arī aso sinepju eļļu, kas kož acīs un degunā, to ieelpojot. Tieši šī iemesla dēļ mārrutkus plaši izmanto kā garšvielu.

Mārrutka dzimtene ir Dienvideiropa un Rietumāzija, kur tas audzis kopš neatminamiem laikiem. Šī auga spēks bijis labi pazīstams jau mūsu senčiem.

Augs satur C vitamīnu, folātu, kāliju, kalciju, magniju, cinku, kā arī enzīmus un eļļas, tostarp singrīnu un glikosinolātu.

Imūnsistēmai un vēža profilaksei
Mārrutkos ir daudz veselīgu barības vielu un fitoķimikāliju. Dažas no tām piešķir aso, viegli atpazīstamo smaržu.

Dažas no šīm vielā’m ir dažādas isotiocianāta un sinigrīna formas, kurām piemīt antioksidanta īpašības, kas nostiprina imūnsistēmu un stimuli organisma galvenās aizsargsistēmas – balto asinsķermeņīšu – aktivitāti un veidošanos.

Mārrutkos ir arī daudz C vitamīna, kas palīdz imūnsistēmai un darbojas pret kaitīgajiem brīvajiem radikāļiem.

Vēža profilakses ziņā vērtīgākā viela ir antioksidants glikosinolāts, kas novērš veselu šūnu pārvēršanos par ļaundabīgām, kā tas var notikt brīvo radikāļu iedarbības dēļ. Brīvie radikāļi savukārt ir kaitīgi šūnu vielmaiņas blakusprodukti.

Pievienojot dažādiem ēdieniem nedaudz mārrutku mērces, var paaugstināt spēju stāties pretī dažādiem ļaundabīgiem audzējiem.

Tievēšanai
Mārrutkos ir ļoti maz kaloriju, bet tauku nav vispār. Tajos gan ir Omega 3 un Omega 6 taukskābes, bet tās ir svarīga vielmaiņas daļa.

Mārrutkos ir daudz šķiedrvielu un proteīnu, kas var paātrināt sāta sajūtas iestāšanos. Tos var brīvi pievienot dažādām receptēm, nebaidoties palielināt kaloriju saturu.

Pazemina asinsspiedienu
Kālijs ir svarīgs šūnu šķidruma apmaiņas un asinsvadu elastības regulētājs. Kālijs deficīts paaugstina asinsspiedienu, kas nozīmē augstāku sirds un asinsvadu slimību, insulta, infarkta un aterosklerozes risku. Ēdot mārrutkus, kuros ir daudz kālija, var uzlabot sirds veselību un samazināt asinsspiedienu.

Gremošanai
Dažas mārrutkos esošās vielas stimuli gremošanu un barības vielu uzsūkšanos, normalizējot kuņģa un zarnu trakta darbību un novēršot gan aizcietējumus, gan caureju.
Kaulu veselībai
Mārrutkos ir arī visai daudz kalcijai, kas nāk par labu kaulu veselībai, atjaunošanai un stiprībai, novēršot tādas slimības kā osteoporozi.
Avots: “Organicfatcs.net”

Pievienot komentāru