Mārtiņam Rītiņam Parīzē acīs trāpa asaru gāze

Publicitātes foto

Slavenais pavārs Mārtiņš Rītiņš atradies Parīzē darījumu braucienā tieši dienās, kad notika streiki par pensiju reformām, un arī pats uz savas ādas dabūjis izjust saspringtos notikumus.

Kā vēsta izdevums “Vakara Ziņas”, Rītiņš nejauši novietojis automašīnu ielā, kas kļuvusi par streika epicentru.

“Tur sākās asaru gāzes mākonis, un man mazliet acī trāpīja asaru gāze. Bija jāskrien kafejnīcā, lai izskalotu acis. Bija arī grūti paelpot. Medicīniskā palīdzība gan nebija nepieciešama. Tā kā bijām nolikuši automašīnu centrā, ar to vairs nevarēja pārvietoties. Mašīnai bija jāpaliek stāvvietā, un mums bija jāstaigā kājām.

Skandāli un skaļākas situācijas bija tikai dažās vietās, bet lielākoties viss bija mierīgi. Protestētāji staigāja pa ielām, un tās bija slēgtas. Tieši tur, kur mēs atradāmies, šāvieni un sprādzieni nebija dzirdami. Ielas vienīgi bija krietni piedūmotas,” laikrakstā vēsta Rītiņš.

Kā vēstīts, Francijas lidostu darbinieki, skolotāji un citu profesiju pārstāvji šonedēļ pievienojušies streikam, ko, protestējot pret Francijas prezidenta Emanuela Makrona iecerēto pensiju sistēmas reformu, sākušas arodbiedrības, kas pārstāv Parīzes sabiedriskā transporta sistēmas darbiniekus.

Bažījoties par nekārtību un vardarbības izcelšanos, policija devusi rīkojumu slēgt veikalus un restorānus vairākos Parīzes rajonos, jo šodien Parīzē un citur Francijā plānoti protesti.
Pagājušo ceturtdien, kad arodbiedrības sāka streiku, Parīzes ielās izgāja vismaz 800 000 cilvēku.

Makrons vēlas ieviest universālu pensiju sistēmu, kas nomainīs pašreizējos 42 “īpašos režīmus”, ko bauda dažādās nozarēs strādājošie, sākot ar dzelzceļniekiem un enerģētikas sektorā strādājošajiem un beidzot ar advokātiem un Parīzes opernama darbiniekiem.

Šīs atsevišķās sistēmas attiecīgajā nozarē strādājošajiem bieži garantē lielākas pensijas un agrāku pensionēšanos.
Taču arodbiedrības norāda, ka reformas ietekmēs arī miljoniem strādājošo privātajā sektorā, spiežot tos strādāt arī pēc 62 gadu vecuma sasniegšanas, ja tie vēlēsies saņemt pilni pensiju, kas savulaik tiem apsolīta.

Pievienot komentāru