Mediķu algas: “Vai nu risiniet situāciju, vai jāveido jauna valdība” (VIDEO)

Foto – LETA

“Šajā situācijā risinājums ir viens – parlamentam ir jāsaka valdībai – jūs neesat izpildījuši likumu, vai nu atrisiniet šo jautājumu, vai ir jāveido jauns kabinets,” komentējot situāciju par mediķu algu palielināšanu, sacīja bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

Pēc viņa domām 13. Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniece (NA) nevajadzēja atvainoties par sliktu likumu, jo vairākums partiju, ieskaitot arī tās, kurās ir premjers un ministri, ir tie, kas šo situāciju šādu ir izveidojuši.

“Šis parlaments ir pieņēmis likumu, kuru pats apzināti neizpilda. Tas nozīmē, ka šim parlamentam ir tendence vārdos skaļi ar likumiem teikt jā, mēs to risināsim, bet, kad nonāk līdz risināšanai, sākas problēmas,” pārliecināts ir bijušais Satversmes priekšsēdētājs.

Viņš arī vērsa uzmanību uz situācijas juridisko pusi. “Latvija ir parlamentāra valsts un to, kas valstī ir jādara, nosaka likumdevējs nevis Saeima gaida, ko izdara valdība, un pēc valdības izdarītā jeb neizdarītā pieskaņojas tai,” sacīja Kūtris.

Bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs atgādināja, ka Latvijā tieši parlaments nosaka, kā rīkoties; tas ir parlamentāras pamatprincips. Pēc viņa domām ir dīvaini, ka izpildvara saka – mums neizdevās, pagroziet likumu. Kūtris uzskata, ka valdībai vajadzējis vasarā Saeimu brīdināt: mēs neizpildīsim šo likumu, labojam to un tad atbilstoši likumam rīkoties, bet šobrīd esot otrādāk.

Pievienot komentāru