Meloņu kūre veselībai. Un noteikti neizmet sēkliņas!

Foto – Pixabay

Melones aromātiskais mīkstums mutē vai kūst. Taču melone ne vien ir garšīga, bet arī apbrīnojami veselīga.

Vidusāzijas iedzīvotāji ar meloni ārstē praktiski visas kaites, un nav jau nekāds brīnums, jo saules pielieto augli organisms teicami uzsūc – melone attīra asinis, izvada akmeņus no nierēm un urīnpūšļa, uzlabo vielmaiņu un gremošanu, ir spēcīgs urīndzenošs līdzeklis.

Melonē ir daudz folijskābes, B grupas vitamīni un PP vitamīns, karotīns, dzelzs. Tāpēc melone ir neaizvietojama tiem, kas slimo ar anēmiju. Tā ieteicama arī cilvēkiem, kas sirgst ar bronhītu, tuberkulozi, podagru, aknu kaitēm.

Īpaša uzmanība melonēm jāpievērš pusmūža un gados veciem cilvēkiem, kam ir galvas smadzeņu un sirds-asinsvadu ateroskleroze. Dienvidu zemēs sen zināms, ka melone teicami noņem galvassāpes – tur aksakali augļa miziņas pieliek pierei un deniņiem un apgalvo, ka tās palīdzot labāk par analgīnu.

Meloņu terapija palīdz atbrīvoties no liekā svara un attīra organismu no sārņiem. Šāda veida ārstēšanās īpaši ieteicama tiem, kam ir nosliece uz aptaukošanos.

Šim nolūkam pilnīgi pietiek vienu nedēļu katru dienu apēst 2 kg augļa mīkstuma, sadalot šo daudzumu 5–7 reizēm. Šīs diētas īpatnība ir tā, ka nav jāatsakās no ierastās ēdienkartes. Galvenais, kas jāievēro, – melone jāēd 2–3 stundas pēc maltītes, uzdzerot pusglāzi no melones mizas (obligāti ar visu cieto virskārtiņu) izspiestu sulu. Tieši cietajā virskārtā ir visvairāk vērtīgo minerālvielu.

Arī meloņu sēkliņas nav metamas prom. Tautas medicīnā tās izmanto nieru, aknu, urīnpūšļa slimību ārstēšanai. Vīrieši tās var ēst, lai nostiprinātu potenci, bet sievietēm zīdīšanas laikā sēklu uzlējums pastiprina laktāciju.

Nieru un urīnceļu attīrīšanai: ēdamkaroti sasmalcinātu sēklu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 3–4 stundas nostādina un dzer pa pusglāzei 2 reizes dienā – no rīta un vakarā.

Pret cistītu: 5 ēdamkarotes saspaidītu sēklu aplej ar 3 glāzēm verdoša ūdens, 30 minūtes nostādina un dzer kā tēju pa 3 glāzēm dienā.

Pret nefrītu un pielonefrītu: 2 ēdamkarotes saspaidītu, sasmalcinātu sēklu aplej ar 2 glāzēm auksta vārīta ūdens, samaisa ar koka karoti, izkāš. Dzer pa pusglāzei 2–3 reizes dienā pirms ēšanas.

Pret impotenci: 3 ēdamkarotes sasmalcinātu sēklu sajauc ar 3 ēdamkarotēm medus. Lieto pa ēdamkarotei 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

Pret saaukstēšanos (augstas ķermeņa temperatūras pazemināšanai): dienā izdzer 1–2 glāzes melones sulas, kas izspiesta no augļa kopā ar sēklām. Ar šo sulu aprīvē arī ķermeni.

Uzmanību! Meloņu mīkstumu nedrīkst lietot, ja ir kolīts, cukura diabēts, kā arī kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas saasināšanās gadījumā.

Pievienot komentāru