Mūžībā aizgājusi latviešu ļoti mīlēta dzejniece

Foto – no Zvaigzne ABC arhīva

Mūžībā 83 gadu vecumā aizgājusi dzejniece Kornēlija Apškrūma, pavēstīja apgādā “Zvaigzne ABC”.

“Melnā svītra, kas manā dzīvē sākās 2016. gadā, joprojām nav beigusies. Agrāk biju stipra, bet šis gads man bijis nepanesami smags. Salauzu gūžas kaulu, dienā, kad mani operēja, zagļi mani apzaga – aiznesa 17 gleznas, visas rotaslietas un pat Atzinības krusta Sudraba goda zīmi, ko pasniedza prezidents Valdis Zatlers. Vienai tagad kļuvis grūti dzīvot. Gūžas lūzums jāoperē otrreiz, arī ar acīm ir problēmas. Ar vienu aci tikpat kā neredzu, ar otru – tikai tālumā. Acu operāciju nevar taisīt, kamēr nav atrisināta problēma ar gūžas lūzumu. Sliktā veselība ir mainījusi manu ikdienu. Jāsteidzas vēl daudz padarīt. Mēģinu sakārtot savu arhīvu. Jādomā arī par savu nākotni. Šajā mītnē ziemu es vairs pārlaist nevaru, bet uz pansionātu iet nevēlos. Vasaru pavadīšu šeit, bet auksto gadalaiku gatavojos dzīvot sociālajā mājā.” Tā dzejniece pirms savas 80 gadu dzimšanas dienas stāstīja žurnālam “Mājas Viesis”

Jau vairākās paaudzēs Kornēlijas Apškrūmas vārds saistās ar vēlējuma rindiņām apsveikuma kartītēs. Lielu popularitāti iemantojuši viņas dzejas krājumi “Mīļumvārdi”, kuros apkopoti apsveikumu un vēlējumu dzejoļi. “Daudzi gribēja arī sev mīļiem cilvēkiem veltīt mīļumvārdus, bet ne katram bija talants savas labākās domas izteikt pantos. Tādēļ viņi izmantoja Kornēlijas Apškrūmas rindas,” teikts “Zvaigznes ABC” izdotās grāmatas aprakstā.

Kornēlija Apškrūma (dz. Krieviņa) dzimusi 1937. gada 12. aprīlī Palsmanes pagastā “Dauguļu” saimnieka ģimenē.

Alūksnes bibliotēkas mājaslapā teikts: “Meitene agri zaudējusi tēvu. Beigusi Sikšņu pamatskolu un Smiltenes vidusskolu (1957). Rakstījusi skolas literārajam žurnālam, piedalījusies literārajos konkursos.

Pēc vidusskolas beigšanas iestājusies LVU Filoloģijas fakultātē, bet veselības dēļ pēc 2 gadiem mācības pārtraukusi. Dzīvo Alūksnes rajona Virešu pagastā. Kornēlijas Apškrūmas darba mūžs saistīts ar Virešu pagasta bibliotēku. Darba gaitas uzsāktas 1958. gada 1. septembrī un tur aizvadīti vairāk kā četrdesmit trīs gadi.

Grāmatas, literatūra, dzeja un viss, kas saistīts ar kultūru ir arī Kornēlijas sirdslieta un, strādājot bibliotēkā, viņa saviem apmeklētājiem vienmēr centusies piedāvāt labu literatūru, saturīgus un daudzveidīgus pasākumus, estētiskas, glīti noformētas telpas, organizējusi un rosinājusi cilvēkus darboties dažādos interešu pulciņos.

Daudzus gadus Virešu pagasta 1. bibliotēka bija viena no Latvijas labākajām bibliotēkām uz kuru smelties pieredzi brauca kolēģi no visiem rajoniem.”

Pievienot komentāru