Palīdz piedzimt mammai! Latvijā populāras kļūst dūlas – kas viņas ir?

Foto – Pixabay

Arvien populārāka Latvijā kļūst dūlu kustība. Dūlas ir sievietes, kas sniedz emocionālu atbalstu topošajām mammām, gan gaidot bērniņu, gan laikā, kad bērns nāk pasaulē un arī pirmajos mazuļa dzīves mēnešos. Latvijas Dūlu apvienība dibināta pirms astoņiem gadiem, un šobrīd tajā apvienojušās jau ap 80 dūlu.

Dūla ir emocionāls un psiholoģisks atbalsts sievietei, gaidot bērniņu, dzemdībās un pēcdzemdību periodā. Tās ir sievietes, kura visbiežāk pašas jau ir mammas.

“Dūla ir tas cilvēks, kurš sievieti atbalsta jebkurās viņas dzīves krīzes situācijās. Zaudējot bērniņu, piedzīvojot smagas dzemdības, traumatiskas, šis emocionālais palīgs sievietei ir ļoti, ļoti nepieciešamas, īpaši mūsdienās,” raidījumā “900 sekundes” stāsta Latvijas Dūlu apvienības vadītāja Inga Liepa-Babure.

Latvijas Sūlu apvienība dibināta pirms astoņiem gadiem, toreiz dalībnieču skaits bijis vien desmit, tagad tas jau ir audzis līdz 80 dūlām. 30 no viņām ir sertificētas, pārējās vēl ir apmācībā. Šī kustība Latvijā ir relatīvi jauna un gūst arvien lielāku popularitāti. Pērn dzemdībās piedalījušas 583 dūlas, pirms trim gadiem, 2015. gadā, to skaits bijis ievērojami mazāks – 175.

“Dūla dzemdības nepieņem, viņa ir kopā ar mammu, viņu atbalsta viņu emocionāli, stiprina, ka viņa to var izdarīt, bet dzemdības dūla nepieņem. Mūsu darbu strikti reglamentē tiešam mūsu darba un ētikas kodeksu, kas neļauj darīt lietas, kas ir aplami, darīt medicīnu, jo dūla nav medicīnisks atbalsts,” skaidro Latvijas Dūlu apvienības vadītāja.

Pievienot komentāru