“Pērkona” dalībnieka tēvs miris no “AstraZeneca”? Iespējamos nāves gadījumus skaidro eksperti

Ekrānuzņēmums no Facebook

Latvijā un pasaulē izskanējušas bažas par iespējamām smagām blaknēm un pat nāves gadījumiem no “AstraZeneca” vakcīnas. Īpaši lielu satraukumu izraisījis leģendārās grupas “Pērkons” dalībnieka Ikara Ruņģa ieraksts par viņa tēva, mākslinieka Jāņa Ruņga (attēlā) nāvi pēc vakcīnas saņemšanas.

Situāciju Twitter svētdien komentējis valsts galvenais epidemiologs Uga Dumpis.

“Ar “AstraZeneca” pasaulē jau vakcinēti 16 miljoni cilvēku, un drošums tiek stingri monitorēts,” reaģējot uz negatīvajām ziņām un šaubu ēnu saistībā ar vakcīnu “AstraZeneca”, par visu Eiropas Savienībā apstiprināto vakcīnu drošumu sociālajos tīklos atgādina Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs, profesors Uga Dumpis.

“Oksfordas/AZ vakcīna ir visvairāk rezervētā pasaulē. Ja ES un ASV to nevēlēsies lietot, tad to dabūs citi, kuri ļoti vēlas vakcinēties pēc iespējas ātrāk. Ar “AstraZeneca” pasaulē jau ir vakcinēti 16 miljoni cilvēku. Drošums tiek stingri monitorēts,” atgādina infektologs Uga Dumpis. Profesors rūpīgi seko līdzi infektoloģijas jaunumiem pasaulē un par tiem regulāri informē arī savus sekotājus sociālajā tīklā Twitter.

Kā jau ziņots, dažas valstis apturējušas vakcināciju ar “AstraZeneca”, jo saņemti vairāki ziņojumi, ka cilvēkiem pēc šīm vakcīnām sākusies pastiprināta trombu veidošanās. Tas, ka šīm veselības problēmām ir saistība ar konkrēto vakcīnu, gan nevienā gadījumā nav pierādīts, tomēr valstis piesardzības dēļ nolēmušas vakcinēšanu ar “AstraZeneca” apturēt līdz papildinformācijas saņemšanai.

Veselības inspekcijas vadītāja Indra Dreika svētdien telefonsarunā ar portālu Jauns.lv apstiprinājusi, ka par šiem sešiem gadījumiem inspekcijai ir zināms.

“Par vienu no gadījumiem ir slēdziens, ka šī nāve nav saistāma ar “AstraZeneca” vakcīnas devas saņemšanu. Vēl trīs no šiem gadījumiem tiks izvērtēti tuvākajā laikā un daži [izriet, ka divi no gadījumiem] pašlaik nav izvērtējami nepieciešamās informācijas trūkuma dēļ,” skaidroja Veselības inspekcijas vadītāja.

Komentējot situāciju, Dreika piebilda – notiekošais ir jāuzlūko, paturot prātā, ka “AstraZeneca” vakcīna šobrīd ir visplašāk izmantotā valstī, imunizācijas procesa ietvaros.

Veselības inspekcijas vadītāja arī pauda, ka pašlaik saskaņā ar plānu tiek vakcinēti seniori, daudzi no kuriem ir tiešām cienījamā vecumā un attiecīgi ar lielāku (ar vakcinēšanos nesaistītu) nāves iestāšanās risku.

Pievienot komentāru