Tuvojas Latvijas dzimšanas diena, ko gaidījām visu gadu, un arī Ziemassvētku sezona nav aiz kalniem. Tāpēc sniedzam dažus ļoti noderīgus ieteikumus, kā skaisti un pareizi izveidot galda klājumu.
• Glāzes ar garu kājiņu un personīgas dāvanas palīdz radīt svētku sajūtu.
• Labajā pusē nedrīkst novietot vairāk par četriem galda piederumiem, kreisajā – ne vairāk par trim.
• Deserta galda piederumus novietojiet horizontāli virs šķīvja. Dakšiņas rokturi vērsiet uz kreiso pusi, bet karotes – uz labo pusi. Ja pasniedzat svaigus augļus vai desertu, nolieciet deserta dakšiņu (karotes vietā) aiz šķīvja augšējās malas.
• Oficiālās pusdienās pievienojiet papildu nažus un dakšiņas, kas novietojamas tālākajā pusē galvenā ēdiena piederumiem.
• Ja nepieciešams, pie katra komplekta novietojiet maizes šķīvi kopā ar mazu sviesta nazīti.
• Glāzes novietojiet virs galda piederumiem labajā pusē tādā kārtībā, kā tās lietosiet.
• Baltvīna glāzes novietojiet mazliet tālāk uz labi pusi.
• Sarkanvīnu parasti pasniedz lielās, platās glāzēs, kas augšpusē ir nedaudz sašaurinātas.
• Piepildiet vīna glāzes tikai par trešdaļu vai pusi tilpuma, lai vīnam būtu telpa elpot.
Noslēdzošais pieskāriens
Nepārcentieties ar galda rotājumiem. Ja viesiem nākas skatīties caur ziediem, lai sarunātos, iespējams, ar tiem ir pārspīlēts. Galda rotājumiem jāveicina svētku atmosfēra, netraucējot sarunām.
• Galda kartes novieto virs galda piederumu komplekta, un tās var rotāt zīmējumi, fotogrāfijas vai mazi ziediņi.
• Bērnu dzimšanas dienām izveidojiet viesu vārdus, izmantojot cepumus ar alfabēta burtiem, saldumus vai kēksiņus.
• Ēdienkartes izmanto galvenokārt oficiālos pasākumos, bet privātās ballītēs tās var piešķirt izsmalcinātību un kalpot kā suvenīri. Padariet tās personiskākas, pagatavojot paši: eksperimentējiet ar dažādām formām vai izrotājiet saderīgi ar ielūgumu.
• Lieliem pasākumiem ēdienkarti arī var uzrakstīt ar krītu uz tāfeles.