Privatizācijas aģentūra mainījusi nosaukumu uz “Possessor”

Publicitātes foto

Valstij piederošā Privatizācijas aģentūra (PA) mainījusi nosaukumu uz AS “Publisko aktīvu pārvaldītājs “Possessor” (Privatizācijas aģentūra)”, liecina “Firmas.lv” informācija.

Komercreģistrā aģentūras nosaukuma maiņa iegrāmatota pirmdien, 3.jūnijā.

“Possessor” skaidroja, ka jaunais nosaukums sevī ietver galvenos uzņēmuma darbības virzienus un iezīmē būtiskāko darbības fokusu nākotnē. Lai neradītu neērtības klientiem, nosaukuma maiņa notiks pakāpeniski, un tuvāko mēnešu laikā tiks izmantots jaunais nosaukums, kas ietver sevī arī vēsturisko nosaukumu, līdz pilnībā tiks izbeigta iepriekšējā nosaukuma lietošana.

PA sākotnēji tika izveidota, lai nodrošinātu valsts īpašuma centralizētu privatizāciju. Laika gaitā PA deleģēto valsts pārvaldes uzdevumu loks ir būtiski paplašinājies, papildinot to ar valsts zemes, dzīvokļu un dzīvojamo māju privatizāciju un atsavināšanu, privatizācijas sertifikātu kontu apkalpošanu, valsts kapitāla daļu pārvaldīšanu un atsavināšanu, kā arī problemātisko aktīvu pārvaldīšanu. Ņemot to vērā, tika nolemts mainīt PA nosaukumu, lai tas atbilstu pašreiz veicamajiem PA uzdevumiem.

“Ir laiks pāršķirt privatizācijas lappusi un fokusēties uz to, kas mēs šodien esam – profesionāls valsts aktīvu pārvaldītājs un pārdevējs. Esam veidojuši kompetenci, un ieguvuši jaunas zināšanas, strādājot ar visdažādākajiem valsts aktīviem, tai skaitā problemātiskajiem. Esmu pārliecināts, ka jaunais nosaukums atspoguļo mūsu 25 darbības gados uzkrāto profesionālo pieredzi un valdītāja lietpratību, nodrošinot valsts aktīvu pārvaldības procesa nepārtrauktību un pēctecību,” sacīja “Possessor” valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs.

PA norādīja, ka “Possessor” ir uzkrājis pieredzi, kurai nav līdzvērtīgas Latvijā, darbā ar vairāk nekā 9500 dažādiem valsts īpašuma objektiem – valsts uzņēmumiem, statūtsabiedrībām vai kapitālsabiedrībām, kapitāla daļām, nekustamiem īpašumiem – zemesgabaliem, ēkām un dzīvokļiem. Atbilstoši Ministru kabineta īpašajiem uzdevumiem “Possessor” arī veic problemātisko aktīvu pārvaldīšanu, restrukturizāciju un atsavināšanu.

No 1994.gada “Possessor” portfelī ir bijuši gandrīz 2600 valsts uzņēmumu un tika īstenota ne tikai to pārdošana, bet arī uzņēmumu reorganizācija ar sekojošu akciju pārdošanu publiskajā piedāvājumā, tika veikta nodokļu pamatparādu kapitalizācija, uzņēmumu denacionalizācija, kā arī likvidācija. Tāpat īstenota noma ar izpirkumu un realizēta zemkopības uzņēmumu privatizācija atbilstoši speciālajiem likumiem.

Šajā laika periodā “Possessor” kopējie ieņēmumi ir bijuši 2,7 miljardu eiro apmērā, tostarp publiskajā akciju piedāvājumā par privatizācijas sertifikātiem pārdotas uzņēmumu akcijas 1,5 miljardu eiro vērtībā, no kuriem privatizējamo uzņēmumu darbiniekiem pārdotas akcijas 39,6 miljonu eiro vērtībā.

Turpmākā “Possessor” darbība vidējā termiņā tiks fokusēta uz valsts īpašumu atsavināšanu, sākto privatizācijas procesu pabeigšanu un profesionālas valsts aktīvu pārdošanas platformas attīstīšanu, turpinot veikt publiskas personas kapitāla daļu portfeļa pārvaldību.

2018.gadā “Publisko aktīvu pārvaldītāja “Possessor” (Privatizācijas aģentūra)” apgrozījums bija 2,559 miljoni eiro, kas ir par 14,3% mazāk nekā gadu iepriekš, taču tās zaudējumi pieauga vairākkārtīgi un sasniedza 3,395 miljonus eiro.

Tostarp apgrozījumā lielāko daļu veidoja ieņēmumi no valsts dzīvojamo māju un dzīvokļu īpašumu privatizācijas un atsavināšanas – 880 000 eiro, kā arī ieņēmumi no valsts nekustamo īpašumu pārdošanas – 732 400 eiro.

2018.gada 31.decembrī “Publisko aktīvu pārvaldītājam “Possessor” (Privatizācijas aģentūra)” bija četras meitaskompānijas – likvidējamā AS “Reverta” ar līdzdalības daļu kapitālā 96,89%, likvidējamā SIA “Hiponia” ar līdzdalības daļu kapitālā 100%, SIA “FeLM” ar līdzdalības daļu kapitālā 100% un SIA “Reap” ar līdzdalības daļu kapitālā 100%.

“Publisko aktīvu pārvaldītāja “Possessor” (Privatizācijas aģentūra)” akciju turētāja ir Ekonomikas ministrija.

Pievienot komentāru