Prognozē, kur Latvijā varētu būt balti Ziemassvētki? Sniegotāko svētku rekordi

Foto – Pixabay

Decembris sākās ar ziemīgiem laika apstākļiem, bet kopumā mēneša pirmā dekāde Latvijā bija 3,7°C siltāka par normu, tuvinot 2019. gadu vissiltākā gada titulam. Lai gan meteorologi prognozē, ka sniegu Ziemassvētkos varētu sagaidīt Vidzemē un Latgalē, Rīgā “Betsafe” bukmeikeri paredz nokrišņus, savukārt iespējamība piedzīvot baltus svētkus galvaspilsētā ir maza.

Iespējamību, ka Rīgā Ziemassvētku vakarā, 24. decembrī, starp 16.00 un 00.00, būs novērojams sniegs, “Betsafe” bukmeikeri novērtējuši ar koeficientu 5.00, savukārt prognoze, ka laikapstākļi būs citādi saņēmusi koeficientu 1.13.

Jau kalendārās ziemas pirmajā dienā daudzviet sniga: Mālpils, Ogres, Ropažu un Siguldas novados sniega segas biezumam pēc iedzīvotāju novērojumiem sasniedzot pat 20 centimetrus. Nākamajās pāris dienās praktiski visā valstī izveidojās sniega sega, bet ziemas prieki nebija ilgi – dekādes vidū atgriezās rudenīgi laika apstākļi un pāris dienās sniega sega izkusa.

Nākamajās divās nedēļās teju visās naktīs un dienās gaisa temperatūru Latvijā sinoptiķi prognozē virs nulles; neliels sals visvairāk iespējams ap 20. decembri un pēc Ziemassvētkiem.

Bieži gaidāmi nokrišņi – pārsvarā lietus. Uz ceļiem dažkārt veidosies apledojums. Vēji ar mainīgu intensitāti galvenokārt pūtīs no dienvidiem un rietumiem. Šobrīd meteorologu prognozes liecina, ka Ziemassvētkos nekur Latvijā nav gaidāma noturīga sniega sega, taču bez lietus iespējama arī
snigšana, sevišķi Vidzemē un Latgalē.

Arī Rīgā nokrišņu varbūtība ir augstāka, un prognozei, ka Rīgā Ziemassvētku vakarā tiks reģistrēti nokrišņi, piešķirts koeficients 1.55 iepretī koeficientam 2.30, kas izlikts par varbūtību, ka Rīgā varētu būt vērojami cita veida nokrišņi.

Kopš 1961.gada piecos Ziemassvētkos – 1974., 2006., 2013., 2015. un 2016.gadā – sniega nav bijis visā Latvijā. Vēl četros gados – 1971., 1972., 2007. un 2011.gadā – sniega sega bijusi tikai atsevišķās vietās un tās vidējais biezums valstī nav sasniedzis pat vienu centimetru, liecina
Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Visbaltākie Ziemassvētki bija 1981. un 2010.gadā, kad vidējais sniega kārtas biezums valstī sasniedza attiecīgi 30 un 31 centimetru. Pagājušā gada Ziemassvētki bija sniegotākie kopš 2012.gada, valsti klāja līdz 18 centimetriem bieza sniega sega.

Pievienot komentāru