Slavenā zeltsakne un citi augi, kas palīdz pret zemu asinsspiedienu


Cilvēkiem ar pazeminātu asinsspiedienu pirmām kārtām nepieciešama regulāra kustību aktivitāte un pilnvērtīga atpūta (nakts miegam jābūt ne mazākam par 8–9 stundām).

Mērena, bet regulāra fiziskā slodze palīdz uzturēt asinsvadus tonusā, bet pilnvērtīga atpūta veicina to atslābināšanos. Tādējādi tikai ar veselīga dzīvesveida ievērošanu vien var būtiski uzlabot stāvokli.
Daudzi hipotoniķi raduši no rītiem izdzer tasīti stipras kafijas vai tējas, kas tāpat uz laiku paaugstina asinsspiedienu.

Ir vēl vairāki vispārēji ieteikumi, kas noder visiem hipotoniķiem. Vēlams, lai guļvietai būtu augstāks pagalvis, nav ieteicams strauji mainīt ķermeņa pozu (īpaši no rītiem pieceļoties no guļvietas). Veicot kādu darbu, nav ieteicam ilgu laiku atrasties vienā pozā. Bet garākas pastaigas kājām, slēpošana, peldēšana un sporta spēles nāks tikai par labu.

Taču dažiem hipotoniķiem pazeminātais asinsspiediens izceļas ar noturību. Viņiem ilgstošākai lietošanai ieteicami ārstniecības augi, kas tonizē nervu un sirds-asinsvadu sistēmu.

Rožainā rodiola (zeltsakne)
Sasmalcinātas saknes attiecībā 1:1 aplej ar 40% spirtu un nostādina. Lieto pa 5–10 pilieniem 2–3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Kurss – 10–20 dienu.

Mandžūrijas arālija
Sasmalcinātas saknes attiecībā 1:5 aplej ar 70% spirtu un nostādina. Gatavs izvilkums ir dzintardzeltenā caurspīdīgā krāsā ar savdabīgu aromātu un patīkamu garšu. Tam piemīt tonizējoša iedarbība.

Hipotonijas gadījumā lieto pa 30–40 pilieniem 2–3 reizes dienā. Izvilkumu nedrīkst lietot, ja ir hipertonija, paaugstināta nervu uzbudināmība, epilepsija, hiperkinēze.

Ārstniecības matuzāle
* Divas tējkarotes sasmalcinātu lakstu aplej ar 2 glāzēm auksta vārīta ūdens, 8 stundas nostādina, tad izkāš. Dzer pa pusglāzei 4 reizes dienā.

* Tējkaroti sasmalcinātu lakstu aplej ar 1,5 glāzēm verdoša ūdens, 2 stundas nostādina, tad izkāš. Lieto pa 2 ēdamkarotēm 4 reizes dienā pirms ēšanas.
* 25 g lakstu aplej ar 100 ml spirta vai glāzi degvīna. Nostādina un lieto pa 30 pilieniem 3 reizes dienā.

Žeņšeņs
* Žeņšeņs nostiprina un tonizē organismu. Auga saknes preparātus ar panākumiem izmanto asinsvadu veģetatīvās distonijas ārstēšanai, asinsspiediena normalizēšanai, sirdsdarbības uzlabošanai. Aptiekā nopērkamie preparāti (izvilkums spirtā, tabletes vai pulveri) nav toksiski, taču ilgstoša lietošana lielās devās var izraisīt uzbudinātību, bezmiegu un galvassāpes, tāpēc tos lietojot jāievēro noteiktās devas un ik pēc 2 nedēļām nepieciešams pārtraukums. Izvilkumu spirtā lieto pa 15–20 pilieniem 3 reizes dienā, bet pulverus vai tabletes – pa 1–2 (0,15–0,3 g) 3 reizes dienā.

Divšķautņu asinszāle
* Ēdamkaroti sasmalcinātu lakstu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 15 minūtes karsē uz lēnas uguns, tad izkāš. Izdzer pa nelielam malkam dienas laikā.
* 10 g žāvētu lakstu aplej ar glāzi verdoša ūdens, stundu nostādina, tad izkāš. Lieto pa ēdamkarotei 4 reizes dienā pirms ēšanas.

Ķīnas citronliāna
Žāvētus augļus vai sēklas aplej attiecībā 1:5 aplej ar 95% spirtu un nostādina. Lieto pa 20 pilieniem tukšā dūšā vai 4 stundas pēc ēšanas 2–3 reizes dienā.

Divas reizes dienā tukšā dūšā lieto pa 0,5 g sēklu pulvera.

Citronliānas preparātus nedrīkst lietot, ja ir paaugstināta nervu uzbudinātība, bezmiegs, hipertonija, sirdskaites. Citronliānas izvilkuma pagatavošanai un uzglabāšanai nedrīkst izmantot metāla traukus.

Parastais biškrēsliņš
Ēdamkaroti ziedu aplej ar 2 glāzēm auksta vārīta ūdens, 4 stundas nostādina aizvērtā traukā, tad izkāš. Dzer pa pusglāzei 2–3 reizes dienā 20–30 minūtes pirms ēšanas. Tā kā biškrēsliņš ir indīgs augs, uzlējumu drīkst lietot ne ilgāk kā 2 nedēļas. Uzlējumu nedrīkst lietot hipertonijas un grūtniecības gadījumā.

Baltdadzis
Ēdamkaroti sasmalcinātu lapu vai ziedu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 4 stundas nostādina aizvērtā traukā, tad izkāš. Dzer pa pusglāzei 2–3 reizes dienā.

Arteriālās hipotonijas simptomu izpausmes ir ļoti individuālas un atkarīgas no organisma īpatnībām, tāpēc no šiem minētājiem jāpiemeklē katram pats piemērotākais līdzeklis. Ja divās nedēļās uzlabošanās neiestājas, jāizvēlas cita recepte.

Pievienot komentāru