Šogad var prognozēt 6% privāto iemaksu kāpumu pensiju 3. līmenī

Foto – Pixabay

Nodokļu reformas ietvaros ieviestie ierobežojumi privātajām iemaksām pensiju 3. līmenī un dzīvības apdrošināšanā ar līdzekļu uzkrāšanu 2018. gadā atstāja īstermiņa negatīvo ietekmi uz jaunajām iemaksām. Privātās iemaksas pensiju 3. līmenī pērn samazinājās par 7%, savukārt šogad varētu augt par 5%

Klienti 2018. gadā savos pensiju 3.līmeņa līgumos novirzīja 62.8 miljonus eiro salīdzinājumā ar 67.4 miljoniem eiro 2017. gadā. Kritums 7% apmērā lielā mērā ir izskaidrojams ar tā dēvēto griestu noteikšanu iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojuma saņemšanai.

Sākot ar 2018. gadu, iedzīvotāju ienākuma nodokli var atgūt tikai par privātām iemaksām pensiju 3. līmenī un dzīvības apdrošināšanā, kas nepārsniedz 4000 eiro gadā un nesastāda vairāk nekā 10% no bruto gada algas. Tas mazināja motivāciju lielo (t.i., virs 40 tūkstošiem eiro gadā) algu saņēmējiem veikt iemaksas, kas pārsniegtu 4000 eiro gadā, izmantojot visus 10% no gada ienākumiem

Darba devēju iemaksas arī turpmāk pieaugs straujāk
Pērn relatīvi strauji pieauga darba devēju iemaksas, sasniedzot 12.6 miljonus eiro salīdzinājumā ar 10 miljoniem eiro 2017. gadā. Jāatzīmē, ka darba devēju iemaksas veido tikai 16% no visām iemaksām pensiju 3.līmenī, kas ir ļoti mazs rādītājs.

Raugoties uz attīstītajām valstīm, darba devēju iemaksas veido vismaz pusi no visām iemaksām privātajos pensiju uzkrājumos. Tādēļ ir tikai loģiski pieņemt, ka nākotnē darba devēju iemaksas pieaugs straujāk par individuālajām iemaksām. To veicina arī nodokļu reformas ietvaros veiktie grozījumi, kas paredz darba devēju iemaksām atsevišķu nodokļu atvieglojumus griestus, kas ir noteikti 10% apmērā no darbinieku bruto algām.

Šie griesti nepārklājas ar individuālajām iemaksām noteiktajiem griestiem, kā arī uz tiem neattiecās nodokļu atvieglojumu ierobežojums 4000 eiro apmērā gadā, kas ir spēkā individuālajām iemaksām.

Solidaritātes nodoklis sniedzis savu artavu
2018. gadā tā saucamās “pārējās iemaksas” veidoja 1.6 miljonus eiro salīdzinājumā ar 100 tūkstošiem 2017. gadā. Lielākoties, šajā pozīcijā slēpjas solidaritātes nodokļa iemaksas. Tās ir iemaksas 4% apmērām no atalgojuma summas, kas pārsniedza 55 tūkstošus eiro.

Būtiski piebilst, ka šogad situācija ar solidaritātes nodokļa iemaksām pensiju 3.līmenī neatkārtosies, jo ir veiktas izmaiņas šī nodokļa izlietojumā. Solidaritātes nodoklis turpmāk vairs netiks novirzīts pensiju 2. un 3.līmenī. Taču tehniski daļa solidaritātes nodokļa iemaksu par pagājušo gadu vēl tiks ieskaitīta šogad.

Kopējās pensiju 3.līmeņa iemaksas šogad varētu pieaugt par 4%
Raugoties uz galvenajiem iemaksu veidiem un aktuālajām tendencēm, var piesardzīgi izteikt pozitīvas prognozes iemaksu kāpumam šogad.

Privātās iemaksas varētu pieaugt par 5% līdz 66 miljoniem eiro. Šo pieaugumu veicinās gan darba samaksas kāpums, gan pensiju 3.līmeņa dalībnieku skaita pieaugums. Savukārt darba devēju iemaksas varētu pieaugt par 10% līdz nepilniem 14 miljoniem eiro.

Solidaritātes nodokļa daļas nenovirzīšana pensiju 3.līmenim šogad negatīvo ietekmi neatstās, jo vēl tiks ieskaitīta daļa iemaksu par pagājušo gadu. Kopumā, tas varētu nozīmēt pensiju 3.līmeņa iemaksu pieaugumu par 6%.

Pievienot komentāru