Tiesās ievērojamā disidenta Gunāra Astras radinieku slepkavas

Foto – Pixabay

Pagājušā gada martā Talsu novadā, Vandzenes pagastā kādā īpašumā tika atrastas divas personas ar vardarbīgas nāves pazīmēm. Uz aizdomu pamata par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu tika aizturēti divi vīrieši, kuri jau iepriekš ir nonākuši policijas redzeslokā. Šobrīd izmeklēšana kriminālprocesā ir pabeigta un tas ir nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Jau drīz pēc slepkavības noskaidrojās, ka nogalināti divi pensionāri – latviešu brīvības cīnītāja, Latvijas nacionālās pretošanās kustības dalībnieka Gunāra Astras vecākais brālis Harijs Astra un viņa sieva Marta Astra. Viņi dzīvoja Vandzenes pagasta Iģenē, “Ceļiniekos”, informēja “Talsu Vēstis”.

“Talsu Vēstis” noskaidroja no vietējiem iedzīvotājiem, ka abiem slepkavām pagastā bijusi alkoholiķu slava. Jaunākais no viņiem bijis cietumā, regulāri nonācis policijas redzeslokā, bet dzimis un audzis turpat, Iģenē, nelabvēlīgā ģimenē. Savukārt otrs, gados vecākais, pirms daudziem gadiem atnācis dzīvot uz Iģeni, un jau no laika gala bijis zināms kā grādīgā cienītājs. Kā stāsta vietējā iedzīvotāja, viņam pat nav bijusi patstāvīga dzīvesvieta, uzturējies kādu laika pie viena seniora, pie otra, trešā… Palīdzējis ikdienas darbos, par to nopelnot kādu kapeiku. Patstāvīga darba neesot bijis.

Vēl šausmīgāks šķiet tas, ka, izrādās, vecākais no slepkavām dzīvoja turpat, blakus mājā, kur dzīvo M. Astras māsa. Diezgan bieži dažādos darbos palīdzējis arī Astru pārim. “Marta par viņu (vecāko no slepkavām — aut.) atsaucās labi. Bijuši ilgāki laika posmi, kad viņš nav lietojis alkoholu, bet, kad sāka dzert… Es uzskatu, ka viņš jau bija izpētījis, kā abi seniori dzīvo, kas viņiem ir,” atklāj kundze.

Iedzīvotāja uzskata, ka vecie ļaudis labās sirds dēļ alkohola mīlētājam pārāk daudz uzticējušies. “Astru pāris bija tik labsirdīgi cilvēki, nekad ne par vienu nesacīja neko sliktu… Šausmīgākais, ka to izdarīja vietējie! Iestum kaut stūrī, ņem, ko tev vajag, bet nenogalini! Kā var pacelt roku pret tik gaišiem cilvēkiem!? Drausmīgi… Noskaņojums te, uz vietas, ir ļoti drūms,» pārdzīvo vietējā iedzīvotāja.

Kā jau ziņots, pagājušā gada 22.martā Valsts policijā no kādas personas tika saņemta informācija par to, ka Talsu pusē ir noslepkavoti divi cilvēki. Valsts policija aizbrauca līdz cilvēkam, kurš veica izsaukumu, taču uz vietas cilvēks neko skaidri nevarēja pateikt, varēja vien manīt, ka vīrietis ir satraukts un atrodas alkohola reibumā. Tāpat uz vīrieša apģērba bija asinis, kas liecināja par to, ka kaut kas ir noticis. Precīzu adresi vīrietis nepateica, taču, turpinot ar viņu runāt, likumsargi ieguva informāciju, kas norāda uz iespējamo īpašumu. Ierodoties īpašumā Talsu novadā, Vandzenes pagastā, uz grīdas tika atrasti divi miruši cilvēki ar acīmredzamām vardarbīgas nāves pazīmēm. Abi bija cienījamos gados – vīrietis dzimis 1925.gadā, bet sieviete – 1936.gadā.

Valsts policija uzsāka kriminālprocesu un uz aizdomu pamata par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu aizturēja divas personas, no kurām viens bija zvana veicējs. Izmeklēšanā noskaidrots, ka abi vīrieši ieradās pie senioriem un viens no vīriešiem ar nazi izdarīja uzbrukumu. Ekspertīzes atzinumā teikts, ka vīrietis upuru ķermeņos veicis vairāk kā desmit naža dūrienus.

Pēc nozieguma izdarīšanas no senioru mājām tika paņemta nauda, vairāk kā viens tūkstotis eiro, ko abi aizdomās turētie tērēja braucienam līdz Talsiem un pēc tam nospēlējot spēļu zālē. Nauda tika daļēji atgūta un atdota piederīgajiem.

Abi vīrieši jau iepriekš ir nonākuši policijas redzeslokā un viens no viņiem jau ir vairakkārt sodīts. Vīriešiem tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Valsts policija ir pabeigusi izmeklēšanu par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, ja noslepkavotas divas vai vairākas personas.

Par šādu noziegumu soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no piecpadsmit līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Soda apmēru noteiks tiesa.

Pievienot komentāru