TIEŠRAIDE: Venēciju piemeklējuši vērienīgākie plūdi pusgadsmita laikā


Venēcija, 13.nov., LETA–AFP. Itālijas pilsētu Venēciju otrdien piemeklēja plūdi, kuros ūdens sasniedza augstāko līmeni vairāk nekā 50 gadu laikā, un tūristi brida pa applūdušajām ielām, meklējot patvērumu.

Sevišķi spēcīgajos plūdos, kurus vietējie iedzīvotāji sauc par “acqua alta”, ūdens līmenis sasniedza 1,87 metrus.

“Mēs pašlaik piedzīvojam sevišķi augstu plūdu līmeni. Visi ir mobilizēti, lai tiktu galā ar šo ārkārtas situāciju,” tviterī paziņoja Venēcijas mērs Luidžo Bruņaro.

Kopš 1923.gadā tika uzsākta plūdu ūdens līmeņa reģistrācija, augstāks līmenis ir bijis tikai vienreiz – 1,94 metri 1966.gadā.

“Šī būs gara nakts,” tvītoja Bruņaro. Viņš piebilda, ka ūdens līmenis ir sācis kristies un “bailes, kas bija pirms dažām stundām, tagad nomaina nodarītā posta novērtēšana”.

Mērs nosauca spēcīgos plūdus par “brūci, kas atstās paliekošu zīmi” šajā pilsētā.

Kāds franču tūristu pāris pastāstīja, ka viņi “peldējuši”, kad apgāzās dažas no koka platformām plūdu visvairāk apdraudētajos pilsētas rajonos.

Kopš 2003.gada tiek īstenots projekts Venēcijas lagūnas aizsardzībai, uzbūvējot 78 plūdu slūžas, bet šo projektu piemeklē sadārdzināšanās, skandāli un kavēšanās.

Plūdi visvairāk skar Svētā Marka laukumu, kas atrodas vienā no zemākajām pilsētas vietām. Laukumā esošās Svētā Marka bazilikas vestibils applūda, un tiek plānots naktī novērot šo ēku.

Arī pārējā Itālija otrdien piedzīvoja vētras ar lietusgāzēm. Valsts dienvidos lietavu dēļ tika slēgtas skolas Taranto, Brindizi un Materā, kā arī Sicīlijas pilsētās Pocallo un Noto. Šīgada Eiropas Kultūras galvaspilsētā Materā tornado izgāza kokus un apgaismes stabus, kā arī nodarīja postījumus daudzām ēkām un jumtiem, bet nav ziņots, ka būtu ievainotie.

Pievienot komentāru