Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē: kas izglābts, kas gājis bojā?

Kadrs no video

Ugunsgrēks, kas 16. aprīlī plosījās Parīzes Dievmātes katedrālē, radījis milzīgus zaudējumus, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Kā raidsabiedrību BBC informēja Parīzes ugunsdzēsēju brigādē, izglābta 850 gadus senās būves akmens pamatstruktūra, taču liesmas iznīcinājušas jumtu un citas katedrāles būvdetaļas. Ugunsgrēkā sabrukusi katedrāles torņa 93 metrus augstā smaile, kas bijusi pārāk augsta, lai ugunsdzēsēji varētu to aizsniegt.

Ugunsgrēka dzēšanas laikā viegli cietuši divi policisti un viens ugunsdzēsējs; cilvēku upuru nav.

Francijas prezidents Emanuels Makrons, pirmdienas vakarā apmeklējot notikuma vietu, sacīja, ka “ļaunākais ir novērsts”, pateicoties ugunsdzēsējiem. Viņš arī solīja, ka “mēs kopā atjaunosim Dievmātes katedrāli”, piesaistot “vislabākos talantus”.

“Tas, kas šovakar notika Parīzē un Dievmātes katedrālē, ir briesmīga traģēdija,” teica Makrons.

Tikmēr Parīzes mērs Anna Idalgo paziņojusi par nodomu organizēt donoru konferenci, lai savāktu līdzekļus katedrāles atjaunošanai.

Arī Eiropadomes prezidents Donalds Tusks nācis klajā ar aicinājumu visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm palīdzēt atjaunot ugunsgrēkā nopostīto Francijas galvaspilsētas simbolu.

Francijas miljardieris Bernārs Arno, kas kontrolē plašo luksusa preču konglomerātu LVMH, otrdien paziņojis, ka viņa ģimene un uzņēmums ieguldīs 200 miljonus eiro katedrāles atjaunošanā. Savukārt miljardieris Fransuā Pino otrdienas naktī solīja ziedot 100 miljonus eiro.

Parīzes ugunsdzēsēju priekšnieks Žans Klods Galē kā lielu ugunsdzēsēju sasniegumu pieminēja to, ka viņiem ir izdevies novērst liesmu izplatīšanos uz ziemeļu puses zvanu torni un tā katastrofālu sagrūšanu. Viņš gan atzina, ka uguns ir nopostījusi divas trešdaļas katedrāles jumta seguma.

Idalgo sacīja, ka ir izglābta ievērojamā mākslas darbu un svētlietu kolekcija, kas atradās šajā katedrālē.

Kā norādīja ugunsdzēsības dienests, ugunsgrēka izcelšanās varētu būt saistīta ar veiktajiem renovācijas darbiem. Parīzes prokuratūra sākusi izmeklēšanu par ugunsgrēka izcelšanos.

Francijas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka cīņai ar ugunsgrēku bija mobilizēti 500 ugunsdzēsēji.

Pasaule uz Parīzes Dievmātes katedrālē izcēlušos milzu ugunsgrēku ir reaģējusi ar šoku, skumjām un lūgšanām, paužot vienotību un solidaritāti ar Francijas tautu.

Pievienot komentāru