Vai tava sadzīves tehnika ir energoefektīva? Ieteikumi, kam pievērst uzmanību, iegādājoties sadzīves tehniku

Foto – Pixabay

Viens no svarīgākajiem sadzīves tehnikas izvēles faktoriem ir energoefektivitāte. Pēc LG Electronics veiktā pētījuma* tika noskaidrots, ka puse no aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem (49%) apstiprina, ka viņu sadzīves tehnika ir energoefektīva, savukārt, trešā daļa (28%) atzīst, ka viņu mājsaimniecības tehnika nav energoefektīva.

Savukārt 22% aptaujāto atzīst, ka nepievērš uzmanību sadzīves tehnikas patērētajai elektroenerģijai un ūdens apjomam.

Jaunas un modernas sadzīves tehnikas iegāde var sniegt būtisku elektroenerģijas un ūdens ietaupījumu mājsaimniecībā. Bet kam pievērst uzmanību, ja vēlies noskaidrot, vai esošā sadzīves tehnika ir energoefektīva, vai arī, ja vēlies iegādāties jaunu sadzīves tehniku?

Iegādājoties sadzīves tehniku, ir jāpievērš uzmanība energoefektivitātes apzīmējumiem, kuri ir vienādi definēti visā Eiropas Savienībā. Ja tas tiek apzīmēts ar A kategoriju vai arī A+++, varat būt drošs, ka jaunā mājsaimniecības tehnika būs ekonomiska elektroenerģijas un ūdens patēriņā. Šobrīd veikalos ir atrodama sadzīves tehnika, kuras elektroenerģijas patēriņš ievērojami pārsniedz A+++ vērtējumu, piemēram, A+++ tie ir 40%, kas liecina par vēl lielāku ekonomiju nākotnē.

Veļas mazgājamās mašīnas, kurās ir iebūvēta Eco Hybrid tehnoloģija ar A klases energoefektivitātes reitingu, žāvējot veļu ļauj ietaupīt 5 940l ūdens gada laikā. Ja veļas žāvētājā iebūvēta DUAL Inverter Heat PumpTM tehnoloģija, varat būt pārliecināts, ka tiek sasniegta augstākā energoefektivitātes klase – A+++ -10%, kas ietaupa līdz pat 22% enerģijas, vienlaicīgi samazinot arī veļas žāvēšanas laiku.

Interesanti – elektroenerģijas maksas tarifi tiek iedalīti divās laika zonās** – nakts un dienas tarifs, kur nakts tarifa cena pretstatā dienas tarifam ir par 33% zemāka. Ja ir pienācis laiks iegādāties jaunu veļas mazgājamo mašīnu, tad noteikti var apsvērt tāda modeļa iegādi, kas ir vadāms ar mobilās aplikācijas palīdzību, sniedzot iespēju veļas mašīnu ieslēgt attālināti arī nakts tarifa laikā, ietaupot elektroenerģijas patēriņu un laiku.

Jauna un moderna sadzīves tehnika sevī apvieno funkcionalitāti un energoefektivitāti, ietaupot laiku mājas darbu veikšanā, kā arī sniedzot naudas ietaupījumu, ko noteikti var pamanīt apmaksājot ikmēneša komunālos maksājumus. Iegādājoties energoefektīvu sadzīves tehniku, var būtiski ietaupīt elektroenerģiju, kā arī samazināt ūdens patēriņu mājsaimniecībā.

* LG Electronics sadarbībā ar OMD Latvia pētījumu internetā veica 2018. gada septembrī, un tajā piedalījās vairāk nekā 500 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

** Tarifi atkarīgi no elektroenerģijas piegādātāja.

Pievienot komentāru