“Varbūt jāārstējas no atkarībām.” Reira izteikumi par mazo algu saņēmējiem saceļ vētru soctīklos

Alternatīvajos nodokļu režīmos strādājošajiem, kuriem ir zemāka alga par minimālo, sociālajās iemaksās ļaus maksāt tikai 10% no ienākumiem, intervijā Latvijas Radio pastāstīja finanšu ministrs Jānis Reirs (“Jaunā Vienotība”). Viņš arī atklāja, ka izdevies vienoties ar kultūras darbiniekiem par nozīmīgu jautājumu.

“Valdībā vērtējot šo situāciju, atzina – ja cilvēks pelna 200 eiro, viņam jābūt sociālo dienestu redzeslokā. Varbūt ir nepieciešama palīdzība, sociālā korekcija, ārstēšanās no atkarībām kādām, ja cilvēks nevar dabūt darbu, lai būtu vismaz minimālajā līmenī atalgojums,” sacīja Reirs.

Šis viņa izteikums sacēlis īstu vētru sociālajos tīklos – cilvēki pauž sašutumu par ministra un valdības augstprātīgo attieksmi un patiesās situācijas nepārzināšanu.

“Šis ir ļauni. Studenti strādā par viesmīļiem, ēdienu piegādātājiem pēc garām stundām augstskolā. Sasummējot stundas, ko viņi paspēj nostrādāt, ne vienmēr algā sanāk 200 eur. Tomēr tas ir atbalsts viņu ģimenēm studiju laikā,” spriež bijusī iekšlietu ministre, uzņēmēja Linda Mūrniece.

“Partiju finansējuma palielinājums uz šodienas kovida fona izskatās pēc bezkaunības virsotnes: sagatavotā nodokļu “reforma”, ierēdņu, ministru un augstāko amatpersonu algu palielinājums, arī piektdien sagaidāmā ārkārtas situācijas ieviešana, kas notrieks pie zemes mazliet galvu pacēlušo ekonomiku – tas viss ir valdīkļu neizdarības, savtīguma un vienaldzības rezultāts,” raksta pazīstamā žurnāliste Elita Veidemane.

Rakstniece Maija Pohodņeva izteicās vēl asāk: “Ja man kādu mēnesi nav ienākumi, jo honorārus par grāmatām un rakstiem nemaksā regulāri, tad man, pēc Reira domām ir jāārstējas no atkarībām vai jāiziet sociālā korekcija? Reir, Jūs mani personīgi pazemojāt! Esmu viena izaudzinājusi divus lieliskus dēlus, kuri mani atbalsta, lai varētu rakstīt, jo Jūs nespējat nodrošināt savas valsts pilsoņiem cienīgu dzīvi! Vienam no maniem bērniem ir maģistra grāds programmēšanā. Jums ir vismaz kāds priekšstats par to, cik patiesībā maksā izaudzināt un izskolot bērnus, lai katrs no viņiem runātu vismaz 3 valodās? Lai viņi nebūtu sociāli atstumti?

Labi, runāšu naudas izteiksmē, to varbūt saprotat. Iedomājieties, ko nozīmē iegādāties bērniem datorus kopš 1997.gada, tad nepārtraukti atjaunot tehniku, lai varētu visu turēt līmenī? Jā, es esmu sūda rakstniece, kura neprot pelnīt, lai arī uzrakstītas 7 grāmatas, publikācijas neskaitīšu, jo medijos darbojos kopš 1996.gada, bet tas Jums nedod tiesības vainot mani tajā, ka man ir atkarības vai esmu sociāli devianta, ja vispār zināt, ko šis vārds nozīmē. Jums, dārgais, bijušais centīgais komjaunieti un darba pirmrindniek, komjaunatnes 20.kongresa deputāt, par kuru rakstīja slavinošus rakstus komunistu laiku avīzēs, šķiet, ka pat nav izpratne par elementārām lietām.

Kur nu vēl par godu, cieņu, sapratni… Empātiju vai ģimeniskas tradīcijas vispār nepieminēšu. Pirms pāris dienām uzrakstīju pasaku speciāli Jums, izlasījāt? Droši vien ka nē, bet cilvēki izlasīja. Daudzi, jo dalījās ar šo pasaku ap 470 reižu. Un, starp citu, apsveru iespēju vērsties tiesā par cieņas un goda aizskaršanu. Domāju, ka neesmu tāda vienīgā. Vienkārši un latviski: Jūs pavisam kaunu esat zaudējis, ka muldat tā kā prātu pa*s?”

Reirs arī uzsvēra, ka pēc normas stāšanās spēkā nākamā gada 1. jūlijā dīkstāves pabalstus maksās, izejot no informācijas par samaksātajiem nodokļiem. Norma vēl jāskata Saeimā pēdējā lasījumā.

Kā jau ziņots, nākamgad autoratlīdzību saņēmējiem, pašnodarbinātajiem un mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem būs jāmaksā sociālās iemaksas. Tas paredzēts, lai visi strādājošie būtu sociāli nodrošināti.

Labklājības ministre norādīja, ka cilvēkiem, kuri darbojas alternatīvos nodokļu režīmos un nesaņem minimālo algu, būs jāvēršas sociālajā dienestā, lai nemaksātu sociālās iemaksas. Kultūras nozares pārstāvji vairāku iemeslu dēļ nepiekrīt piedāvātajām izmaiņām un ir pret tām atkārtoti izteikušies, rīkojot arī protesta zibakciju “Nesaprašanas siena”.

Valdība vienojās nākamgad par vienu procentpunktu samazināt sociālo nodokli līdz 34,09%, kā arī noteica minimālās sociālās apdrošināšanas iemaksas cilvēkiem, kuri saņem mazāk nekā minimālo sociālo algu, un pašnodarbinātajiem, ko maksās darba devēji vai paši nodarbinātie.

Nākamgad plānots palielināt minimālo algu līdz 500 eiro, palielināt garantēto minimālo ienākumu līdz 109 eiro, par vienu procentpunktu samazināt sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, no 1. jūlija ieviest obligātu minimālo sociālo iemaksu u.c.

Pievienot komentāru