Varena un agra gurķu raža. Ļoti interesanta audzēšanas metode!

Ir kāda visnotaļ efektīva metode agras gurķu ražas iegūšanai, turklāt no katra stāda var novākt līdz pat 30 gurķiem – lieliski, vai ne? Tāda raža ir pat vairākas reizes lielāka par ierasto.

Lai to panāktu, sausas gurķu sēklas sēj kastītes, kuru apakšā filtrācijai iekaisītas smiltis, virs tām – augsnes maisījums, dārza zeme uz pusēm ar kompostu.

Kastītes pilda līdz pusei, aptuveni 3-4 cm augstumā. Sēklas stāda 1-2 cm dziļi, 3-4 cm atstatumā vienu no otras.

Pēc tam kastītes pārsedz ar stiklu un noliek siltā vietā uz 3-4 dienām.

Kad gurķi sadīguši, stiklu noņem un kastītes liek uz saulainas palodzes.

Dēstiem augiem, augsni papildina, kamēr kastītes pilnas. Tādējādi nostiprinās gurķu sakņu sistēma.

Ja uzmanīgi paskatās uz gurķu stiebru, uz tā var redzēt daudz topošo saknīšu aizmetņu. Tie izaugs, papildinot kastītēs zemi, dodot papildu saknes, palielinot visu sakņu sistēmu gandrīz divas reizes, kas nozīmē arī spēcīgāku stādu.

Nākamais svarīgais solis ir dēstu pārstādīšana podiņos vai piena paciņās. To dara tad, kad izaugušas 1-2 lapiņas. Augu izgriež kopā ar zemi un ieliek podiņā vai paciņā. Podiņus tāpat kā kastītes pilda ar zemi tikai daļēji. Augam attīstoties, zemi pakāpeniski papildina, līdz podiņš pilns līdz malām. Tā ir otrā sakņu sistēmas palielināšana.

Pēc tam gurķus pārstāda zemē. Vispirms izrok tranšeju (platums 1 m, garums pēc vēlēšanās) vienas lāpstas dziļumā. Tad uzreiz ierīko nelielus nodalījumus no plēves. Apakšā ieber 5-7 cm komposta. Pirms
stādīšanas zemei dobē jāļauj nedēļu sasilt.

Stādīšana: piena paku sagriež, sakņu kamolu ar augu liek dobes apakšā uz komposta. Sakņu kamols jau tagad ir liels un spēcīgs, tas ir galvenais šīs metodes triks: daudzkārt palielināt sakņu sistēmu.

Kad dēsti salikti dobē, tos apber ar zemi, kas sajaukta ar superfosfātu (30-40 g uz augu).

Stādīšanas blīvums 18-20 augi uz 4 dobes kvadrātmetriem. Pēc tam dobi no sāniem pārkaisa ar salmiem vai satrūdējušām pērnā gada nezālēm 8-10 cm augstumā, pārkaisa ar zemi un aplaista. Salmu kārta dos siltumu un barības vielas. Tā ir trešā vertikālā sakņu sistēmas palielināšana.

Tālākā audzēšana – kā parasti.

Šīs metodes priekšrocība ir augsta un agra raža – no 80 līdz 100 gurķiem no dobes kvadrātmetra, garāks
veģetācijas periods (150-160 dienas salīdzinājumā ar parastajām 95 dienām) un neliels ūdens patēriņš laistot, jo šādā dobē ilgāk turas mitrums.

Pievienot komentāru