Vecmāmiņu receptes pret saaukstēšanos: pašgatavota eikalipta ziede


Saskaņā ar statistiku katrs cilvēks 1–2 reizes gadā slimo ar gripu. Ko nes mums slimība? Protams, tā iedragā mūsu veselību, atņem naudu, jo ārstēšanās prasa līdzekļus, sagādā rūpes un raizes mūsu tuvajiem.

Vai no tā var izbēgt? Neslimot vispār? Neviens vēl nav izdomājis neko labāku par profilaksi, kura, kā zināms, ir lētāka nekā ārstēšanās. Turklāt zināms, ka novērst saslimšanu ir daudz vienkāršāk nekā ārstēt, taču gripas epidēmija jau klauvē pie durvīm.

Ko darīt cilvēkam, kad viņš sajūt saaukstēšanās simptomus? Tādā laikā ārsti ieteic dzert vairāk šķidruma. Tas var būt ārstniecības augu uzlējums, mājas limonāde, karsta tēja ar medu un citronu.

Svarīgi nepalaist garām slimības sākumu un izmantot vecmāmiņu jau sen pārbaudīto ārstēšanās veidu – pasautēt kājas karstā sālsūdenī, uz nakti uzaut siltas zeķes.

Ieteicamas arī inhalācijas ar eikalipta ēterisko eļļu.

Bieži notiek tā, ka saaukstēšanās gadījumā mūs uzveic mokošs klepus un iesnas. Plaušās uzkrājas gļotas, kuras vajag ātrāk atklepot. Turklāt gļotās savairojas mikrobi, kas palielina elpošanas ceļu iekaisumu, tādējādi radot plaušu iekaisuma draudus.

Šajā gadījumā ārsti ieteic lietot zāles, kurās ietilpst N acetilcisteīns, kas labi izšķīdina gļotas elpceļos. Rezultātā atvieglojas krēpu izdalīšanās, un elpot kļūst vieglāk. Turklāt N acetilcisteīns darbojas nespecifiski kā pretmikrobu līdzeklis un samazina sarežģījumu iespējamības risku pēc gripas.

Pašlaik tiek ražots tāds N acetilcisteīna preparāts, kas vienā tabletē apvieno trīs dažādus lietojuma veidus. Tas nozīmē, ka katrs var ieņemt zāles sev ērtākā veidā, proti, vienu un to pašu tableti var izšķīdināt ūdenī (vai pat karstā tējā), var nosūkāt mutē kā konfekti vai vienkārši norīt. Tas patiesi ir ērti.

Eikalipta un kampara ziede
Vēl mūsu vecmāmiņas zināja, ka pret saaukstēšanās slimībām, ko pavada klepus, labi palīdz ziedes ar eikaliptu un kamparu. Eikalipts un kampars šķīdina gļotas, kas uzkrājās elpceļos. Tādu līdzekli var izmantot pie pirmajām saaukstēšanās izpausmēm vai kā papildlīdzekli pret klepu.

Ieteicams ar ziedi ierīvēt krūtis, muguru un papēžus, to var izmantot arī inhalācijām (uz 1 litru karsta ūdens ņem 2 cm no tūbiņas izspiestas ziedes). Līdzekli ar eikalipta ēterisko eļļu un kamparu var lietot gan pieaugušajiem, gan maziem bērniem.

N acetilcisteīna preparātu, kā arī ziedi ar eikaliptu un kamparu var brīvi nopirkt aptiekā bez receptes un izmantot visai ģimenei.

Gadījumā ja slimību apturēt neizdodas, jāvēršas pie ārsta!

Pievienot komentāru