VIDEO: Aļģu ziedēšanas dēļ Norvēģijas zivjaudzētavās iet bojā laši

Oslo, 22.maijs, LETA–AFP. Norvēģijas ziemeļos zivju audzētavās gājuši bojā miljoniem lašu, jo saziedējušas aļģes un nav iespējams kontrolēt to izplešanos, paziņoja Norvēģijas Zvejniecības direktorāts.

Kopš maija vidus vairāk nekā 10 tūkstoši tonnu lašu gājuši bojā savos nožogojumos fjordos Nordlendas un Trumses filkēs, paziņoja institūcija.

Tas nozīmē, ka gājuši bojā vairāki miljoni zivju un zivsaimnieku finansiālie zaudējumi sasniedz desmitiem miljonus eiro, tā aplēsusi.

Zivis masveidā iet bojā aļģu dēļ. Norvēģijas ūdeņiem ir raksturīgs fitoplanktots no “Chrysochromulina” dzimtas, bet noteiktos apstākļos tas sāk ziedēt un smacē zivis, kas atrodas nožogojumos.

Zvejniecības direktorāts brīdināja, ka “aļģu ziedēšana nav beigusies” un zivju mirstība varētu palielināties.

Saistībā ar zivju bojāeju krasi pieaugusi lašu cena, kas pēdējās nedēļas laikā kāpusi par 5,7%, pārsniedzot 65 Norvēģijas kronas (6,7 eiro) par kilogramu.

Norvēģija ir pasaules līdere lašu audzēšanā saimniecībās. 2018.gadā Norvēģijas zivsaimniecībās izaudzēja 1,3 miljonus tonnu lašu. Iepriekš masveida lašu bojāeja aļģu ziedēšanas dēļ Norvēģijā pieredzēta 1991.gadā.

Pievienot komentāru