VIDEO: ASV krasta apsardze notver narkozemūdeni ar astoņām tonnām kokaīna

Kadrs no video

Vašingtona, 13.jūl., LETA–CNN/WASHINGTON POST. ASV Krasta apsardze šonedēļ publiskojusi video, kurā redzams, kā robežsargi uzlec uz daļēji zem ūdens braucoša transportlīdzekļa, kurā kontrabandisti veda vairāk nekā 7710 kilogramus kokaīna 232 miljonu eiro (203 miljonu eiro) vērtībā.

Incidents Klusā okeāna austrumos noticis 18.jūnijā. Šonedēļ publiskotajā minūti garajā video dzirdams, ka ASV Krasta apsardzes pārstāvis “puszemūdenei” liek apstāties.

Pēc tam redzams, kā robežsargi uzlec uz daļēji zem ūdens esošā transportlīdzekļa, liekot apkalpei atvērt lūku.

Pēdējo četru gadu laikā Centrālās un Dienvidamerikas narkotiku karteļi arvien vairāk izmanto šādus daļēji zem ūdens esošus transportlīdzekļus, lai nogādātu narkotikas ASV, raidsabiedrībai CNN sacīja Krasta apsardzes pārstāvis komandleitnants Stīvens Brikijs.

ASV Krasta apsardze noķer vien 11% no šādām “puszemūdenēm”, kas pārvadā narkotikas.

Šāda kontrabandas transportlīdzekļa izmantojums tomēr ir salīdzinoši rets, jo to būvniecība ir dārga un karteļiem tie jābūvē dziļi džungļos, tomēr, kā atzina Brikijs, ja tie ir piepildīti ar narkotikām un palaisti ūdenī, to noķeršana ir gandrīz neiespējama, ja vien nav iepriekšējās izlūkošanas datu vai tie netiek pamanīti no gaisa.

Krasta apsardzes pārstāvis paskaidroja, ka lielākā daļa transportlīdzekļa ir zem ūdens, tie ir nokrāsoti zili un saplūst ar ūdeni.

Brikijs stāstīja, ka robežsargi šādu transportlīdzekli sastop apmēram reizi gadā, bet tā noķeršana ir īpašs panākums, jo parasti kontrabandisti atver lūku, kas piepilda “puszemūdeni” ar ūdeni un dažu minūšu laikā tā jau atrodas okeāna dzelmē ar visiem pierādījumiem. Kontrabandisti apzinās, ka krasta apsardzes darbinieki neļaus viņiem noslīkt, tādēļ ļauj transportlīdzeklim grimt un paši izpeld. Tāpat nereti kontrabandisti ir bruņoti.

Krasta apsardzes pārstāvis arī atzina, ka priekš patrulēšanas ļoti plašajā okeāna teritorijā dienesta rīcībā esošais aprīkojums ir niecīgs un 70% transportlīdzekļu ir vismaz 50 gadu veci, kas nozīmē, ka tie ir lēni un to uzturēšana ir sarežģīta. Tādējādi Krasta apsardzes aprīkojums neatbilst šādu jaunu kontrabandas ceļu apkarošanai.

Nofilmētajā incidentā iesaistītie pieci kontrabandisti nosūtīti uz ASV Narkotiku apkarošanas administrāciju un pret viņiem sākta tiesvedība.

Šajā gadījumā Krasta apsardze “puszemūdeni” starptautiskajos ūdeņos pamanīja no helikoptera. Pēc iespējamās kontrabandistu atrašanās vietas noskaidrošanas tika nosūtītas divas nelielas laivas, kas spēja nemanāmi pietuvoties “puszemūdenei”.

Šī ir pirmā reize, kad ASV Krasta apsardze izmantoja jauna tipa kuģus narkotiku kontrabandas novēršanas patruļās, un tas apliecina jaunā aprīkojuma iespējas nākotnē pastiprināt cīņu pret “puszemūdeņu” izmantošanu narkotiku nelegālā apritē.

Pievienot komentāru