VIDEO: Dabas brīnumi siltajā janvārī – Smiltenes pusē jau tek kļavu sulas!

Kadrs no video

Neparasti silto laikapstākļu dēļ šogad ļoti agri sākušas tecēt kļavu sulas. Sulu tecināšanas saimniecībā Smiltenes pusē pie mājas augošajās kļavās SIA “Kainaži” saimnieks Ervins Labanovskis pirmos urbumus veicis vēl pirms Jaunā gada, vēsta Vidzemes TV.

Svētku galdā par lielu pārsteigumu viesiem celtas svaigi tecinātas kļavu sulas. Šajās dienās saimnieks piemājas kļavās veicis vēl vairākus urbumus un nu to skaits jau sasniedzis aptuveni simtu.

“Agrāk tik agri nav mēģināts, bet es pieļauju, ka tas ir noticis. Tomēr normālos apstākļos decembrī vajadzētu būt mīnusiem,” teica Labanovskis. Sulu tecināšanas saimniecībā šī ir pirmā reize, kad kļavu sulas ieurbtas tik ātri. Parasti to tecināšana sākas februāra beigās vai marta sākumā, kad pamazām mostas daba. Tomēr šī gada neierastajā ziemā daudzi procesi sagriezušies kājām gaisā.

“Kļavai ir tā, ka sulu dzīšanas mehānisms aktivizējas tad, kad ir bijuši mīnusi, un šeit pirms nedēļas bija –7 grādi un tad sekoja atkusnis. Tad nostrādā mehānisms, ka sāk dzīt sulu. Tā viņa var visu ziemu vai pusi nedaudz dzīt sulu, atšķirībā no bērza,” teica Labanovskis.

Pievienot komentāru