VIDEO: Durbē “notverta” pirmā jūras ērgļu Raimja un Mildas ola

Kadrs no video

10. martā izdēta pirmā ola jūras ērgļu Raimja un Mildas ligzdā Kurzemē, Durbes novadā. Šī ligzda ir viena no tām, kuras norises Latvijas Dabas fonds pārraida tiešraidē, un varētu tikt uzskatīta par putnu tiešraižu veterāni – vērojama jau kopš 2015. gada.

Kā komentē Latvijas Dabas fonda eksperts, ornitologs Jānis Ķuze: “Pirmā ola mūsu putnu tiešraidēs vienmēr ir īpašs un skatītāju gaidīts pavasara notikums. Jūras ērgļi Latvijā parasti pirmo olu izdēj laikā no 6. līdz 10. martam, līdz ar to šis gads Durbes ligzdā atbilst normai. Nākamā ola, ja tāda būs, gaidāma pēc trīs dienām. Trīs olu dējumi sastopami reti, bet arī tas ir iespējams. Jūras ērgļi perē aptuveni 38 dienas, līdz ar to šī pirmā ola šķilsies ap 17. aprīli.”

Durbes jūras ērgļu ligzda būvēta vecas egles galotnē, apmēram 30 metru augstumā. Kamera iestiprināta vienā no galotnes zariem 2015. gadā. Šajā gadā jūras ērgļu pāris Durbe un Roberts sekmīgi izaudzināja vienu mazuli – Durbertu. 2016. un 2017. gadā ligzdas saimnieki vairākkārt nomainījās, un ligzdošana nevienā no abiem gadiem netika uzsākta.

2018. gadā šajā ligzdā sekmīgi ligzdoja jūras ērgļu pāris, kas šeit uzturējās kopš 2017. gada marta un kam ligzdas vērotāji devuši vārdus Milda un Raimis. Ligzdā izauga divi mazuļi. Pēc ligzdošanas sezonas ligzda pamazām sabruka, taču jūras ērgļu pāris drīz vien sāka ligzdu atjaunot.

Šogad ir jau astotais gads, kad Latvijas Dabas fonds nodrošina tiešraides no aizsargājamo putnu ligzdām, dodot cilvēkiem iespēju ieskatīties putnu dzīvē tik tuvu kā vēl nekad agrāk putnu izpētes vēsturē. Šobrīd darbojas tiešraide no jūras ērgļu ligzdas Durbē un ūpju ligzdas Kurzemē.

Pievienot komentāru