VIDEO: Vēzi arvien biežāk atklāj novēloti. Vai vainīgs tikai kovids?


Kaut arī šobrīd prioritāte ir Covid-19 pandēmija, daudziem cilvēkiem šis laiks ir arī klusā cīņa ar vēzi, “Rīta Panorāmā” sacīja Eiropas Vēža misijas padomes pārstāvis Mārcis Leja. Viņš norādīja, ka pasaulē aizvien vairāk vēža gadījumu tiek atklāti novēloti.

Eiropas Komisija publicēja Eiropas plānu vēža uzveikšanai. Tas ir vērienīgs plāns rīcībai Eiropas Savienības līmenī un dalībvalstīs, lai tuvāko gadu laikā ievērojami samazinātu saslimšanu ar vēzi un tā izraisītu nāvi. Tai atvēlētais finansējums būs aptuveni 4 miljardi eiro no ES veselības, pētniecības un digitālo programmu budžetiem. Plāna četri galvenie virzieni ir profilakse, vēža agrīna atklāšana, diagnostika un ārstēšana, un vēža slimnieku un to pārslimojušo cilvēku dzīves kvalitāte.

Vēža uzveikšana ir viena no Eiropas komisijas un parlamenta darba augstām politiska prioritātēm. Jaunajā ES septiņgades budžetā finansējums veselības programmai ir desmitkāršots un lielu vieta tajā būs arī vēža uzveikšanai. Īpaša vieta vēža pētniecībai ir ierādīta ES pētniecības ietvarprogrammā “Apvārsnis Eiropai” (Horizon Europe).

Vēža uzveikšana ir viena no piecām lielajām pētniecības programmas misijām. Izvirzot mērķi līdz 2030.gadam no vēža glābt trīs miljonus Eiropas cilvēku dzīvību, Vēža misijas padomes eksperti izstrādājuši kopumā 13 rekomendācijas, kas šobrīd iekļautas Eiropas Komisijas stratēģijā.

Eiropas pētniecības programmas Vēža misijas padomē darbojas Latvijas Universitātes profesors un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Zinātnes daļas vadītājs, profesors, medicīnas doktors Mārcis Leja. Viņš uzsver, ka plānā akcentētas vairākas no prioritārajām rekomendācijām, kuras definējusi Vēža misijas padome.

Starp tām – vēža skrīninga kvalitatīvo rādītāju uzlabošanai, kā arī “visaptverošu vēža centru” izveide katrā ES dalībvalstī un to sadarbības tīkla attīstība Eiropas mērogā. Šādi centri ietvertu augstas kvalitātes diagnostiku un ārstēšanu onkoloģijā, kas cieši saistīta ar augsta līmeņa pētniecību un nodrošina apmācību. Būtiska loma Vēža misijas ieteikumos un EK Veža uzveikšanas plānā ir veltīta nevienlīdzības mazināšanai visās ar vēzi saistītās jomās, kā arī datu un digitalizācijas jautājumiem.

“Onkoloģijas noteikšana par prioritāti Eiropas līmenī paver iespējas un nosaka par pienākumu stiprināt šo nozari arī mūsu valstī,” uzskata zinātnieks.

Pievienot komentāru