VIDEO: Zatlers OIK sauc par shēmu peļņas garantēšanai konkrētiem uzņēmējiem

Kadrs no video

Tas, ka OIK traucē visiem, gan ģimenēm, gan uzņēmējiem, tā ir taisnība. Valstij var būt tikai viena enerģētikas stratēģija – panākt viszemāko cenu saviem iedzīvotājiem un uzņēmējiem gan elektrībai, gan siltumam,” tā šodien RīgaTV 24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” sacīja bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers.

“Tas, ka OIK radās kā shēmošanas peļņa, tas ir fakts, un ir saprotama vēlēšanās šo shēmu izjaukt. Tas noteikti nav viegli, jo mēs dzīvojam tiesiskā valstī un ir jābūt vairāku pakāpju plānam, kā šo problēmu atrisināt. Nevar pateikt, ka vienā datumā OIK beigsies. To var pateikt par svētku svinamām dienām, bet ne jau par tik sarežģītu sistēmu, kāds ir OIK, kas praktiski ir krāpšanas shēma,” sacīja Zatlers.

“Mēs visi savos elektrības rēķinos maksājam par kādam konkrētam uzņēmējam garantētu peļņu, ko valsts viņam ir garantējusi,” sacīja Zatlers.

“Kāpēc ir šis dubultais tarifs, kādi aprēķini tam bija pamatā? Es domāju, ka ir vērts pameklēt vainīgos, lai otrreiz tas vairs neatkārtotos. Vai tā bija viņu muļķība, vai tā bija ļaunprātība, paviršība un nezināšana,” secina bijušais Valsts prezidents.

Pēc Zatlera domām OIK kādu dienu atcels, bet tas nenotiks vienā dienā un konkrētā datumā, jo kļūdu izdarīt ir viegli, bet to labot nav tik viegli.

“Es arī negribu maksāt par OIK, bet šī lieta ir jāizdara tik juridiski filigrāni, lai valstij nebūtu citu zaudējumu. Un sauklis – mēs to nevaram izdarīt, jo valstij būs zaudējumi, tiek lietots, nemaz nepaskatoties, vai tā ir vai tā nav,” sprieda Zatlers, norādot, ka jaunajai valdībai nav komandas gara, bet viss esot uzkrauts uz viena, ekonomikas ministra pleciem.

“Pārējie tikai skatās, kā viņš ar to tiks galā, un arī pašam premjeram ir laiks parādīt, ka viņš vada komandu,” piebilda Zatlers.

Pievienot komentāru