Vidusjūras virtuves klasika – grieķu salāti un pasta carbonara. Palīdz arī pret locītavu sāpēm!


Visiem, kas sirgst ar reimatoīdo artrītu, zviedru ārsti iesaka ievērot Vidusjūras valstīm raksturīgo diētu.

Ja nav nekādu iespēju maksimāli daudz laika pavadīt pie Vidusjūras (visticamāk – tā ir), vērts ieklausīties ārstu ieteikumos un lietot uzturā to, ko ēd šī skaistā zemes stūrīša iemītnieki.

Pēc zviedru mediķu atzinuma, ēdienkartē, kurā iekļauti pilngraudi, augļi, dārzeņi, zaļumi, valrieksti, mandeles, sarkanvīns, zivis, putnu gaļa, siers un olīveļļa, spējīga būtiski uzlabot hronisko slimnieku stāvokli.

Īpaši aktuāli tas arī tāpēc, ka jau tagad piektajai daļai artrīta pacientu tradicionālā terapija nekādi nepalīdz, un šādu cilvēku skaits ar katru gadu palielinās.

KLASISKIE GRIEĶU SALĀTI

Pagatavošanas laiks: 20 minūtes

Sastāvdaļas
2 ēdamkarotes citrona sulas
½ – 1 sīpols
2-3 ēdamkarotes olīvu
2 ēdamkarotes olīveļļas
3 gurķi
3 tomāti
Oregano pēc garšas
1 paprika
Sāles pēc garšas
150 g “Feta” siera
Malti melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana
1. Tomātus nomazgā, sagriež lielos kubiņos, ieber dziļā šķīvī.

2. Gurķus nomizo, sagriež lielos kubiņos.

3. Lielu papriku iztīra, sagriež lielos kubiņos.

4. Klasiskos grieķu salātos vienmēr liek olīvas bez kauliņiem. Var sagriezt uz pusēm vai likt veselas.

5. Notīra sīpolu, sagriež pusgredzenos.

6. Atsevišķā šķīvī pagatavo mērci. Apvieno olīveļļu un citrona sulu. Pievieno oregano, sāli un piparus pēc garšas, rūpīgi samaisa.

7. Sagriež fetas sieru lielos kubiņos.

8. Dziļā šķīvī apvieno visus dārzeņus, sajauc, virsū liek sagrieztu sieru.

9. Pārlej salātus ar gatavo mērci.

PASTA CARBONARA – ITĀĻU KLASIKA

Sastāvdaļas
200 g spageti
30 g parmezāna sierra
200 g bekona
30 ml olīveļļas
1 sīpols.
100 ml 33 22% saldā krējuma
5 g Provansas garšvielu makaroniem
1 olas dzeltenums
5-6 ķirštomātiņi
1 zariņš svaiga bazilika
Sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana
Sīpolu sagriež salmiņos, bekonu sīki sagriež, dzeltenumu atdala no baltuma divās bļodiņās, ķirštomātiņus sagriež uz pusēm.

Spageti novāra “al dente” (gatavus, bet tā, lai jūt stingrumiņu), pārlej ar olīveļļu.

Pannā sakarsē olīveļļu, uz vidējas uguns apcep bekonu un sīpolus zeltaini brūnus.

Pielej saldo krējumu un minūti maisa.

Pievieno spageti pagatavotajai mērcei, maisot karsē uz nelielas uguns aptuveni 30 sekundes.

Pārkaisa ar Provansas garšvielām, pipariem un sāli pēc garšas, samaisa.

Noņem no uguns, iemaisa dzeltenumu. Samaisa.

Pasniedz, pārkaisītus ar rīvētu sieru, rotātus ar ķirštomātiņiem un svaigu baziliku.

Pievienot komentāru