Jums būs nepieciešams:
- 350 g cukura
- 160 g invertā sīrupa (tam nepieciešams 175 g cukura, 75 ml ūdens, 1 g citronskābes un sodas šķipsniņa)
- 25 g pulverveida želatīns
- 200 ml ūdens
- 1 tējkarote vanilīns
Inventārs:
- katliņš
- mikseris
- konditorejas maisiņš vai cits izturīgs maisiņš (vēlams ar zip-lock)
- termometrs adata / zonde (ja tāds ir)
Invertā sīrupa pagatavošana:
Katliņā ar biezu dibenu liek cukuru un citronskābi un pārlej ar ūdeni. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Katliņu cieši noslēdz ar vāku un vāra uz lēnas uguns 45 minūtes. Sīrups jābūt līstošam, bet ne staipīgam, tas ir, no karotes nedrīkst vilkties stingri karameļu pavedieni.
Nedaudz atdzesē un pievieno cepamo sodu, kas izšķīdināta 1 deserta karotē ūdens. Veidosies putas. Pēc 5-10 minūtēm putas izzudīs, un sīrups būs gatavs.
Gatavojam zefīriņus:
Želantīnu uzbriedina 100 ml ūdens. Pārējās sastāvdaļas- sīrupu, cukuru, 100 ml ūdens – liek katliņā.
Karsē līdz vārīšanās temperatūrai. Nepieciešams, lai masas temperatūra būtu 110 C, bet, tā kā daudziem nav kulinārijas termometra, vāram visu aptuveni 8 minūtes.
Tikmēr želantīns būs uzbriedis. Mikroviļņu krāsnī to uzsildām, līdz tas kļūst šķidrs, bet neuzvāram. Ielejam to bļodā un sākam kult uz vislielāko ātrumu. Pakāpeniski, mazā strūkliņā gar trauka malām plūdinām sīrupu.
Kad viss sīrups ieliets, turpinām kult, līdz masa sabiezē. Masai jāpaceļas un jākļūst baltai. Pievieno vanilīnu. Nepārkuliet, citādi būs grūti strādāt ar masu. Uzmanīgi, tā ir ļoti lipīga.
Ņemam maisiņu un liekam tajā masu.
Silikona paliknīti plānā kārtiņā pārklājam ar eļļu un spiežam uz tā zefīru “čūskiņas”. Neklājiet uz neieeļļota pergamenta vai vēl trakāk- follija, pēc tam būs grūti no tā noņemt zefīriņus.
Pec 3 stundām zefīriņi pilnība ir stabilizējušies, atliek vien sajaukt pūdercukuru ar kukurūzas cieti (var bez tās arī iztikt), apkaisīt izveidotās “čūskiņas”, sagriezt tās gabaliņos un apviļāt vēlreiz pūdercukurā.
Masu var ieliet arī stikla traukā, kas izklāts ar pārtikas plēvi. Pēc 3 stundām to izņemt no trauka un sagriezt kubiciņos.
Labu apetīti!
©TOPRAKSTI.LV / FOTO: adme.ru