29. septembris – Atvasaras vecākā meita. Laika vērotājs Vilis Bukšs par senču rudens zīmēm

Foto – Pixabay

Parudenim jeb Atvasarai ir trīs meitas. Jaunākā no meitām sevi pieteica jau 28. augustā. 14. septembrī sākas vidējās Atvasaras meitas laiks un turpinās līdz Miķeļiem (29. septembris). Vecākajai meitai jāsākas 29. septembrī un tai atvēlēts laiks līdz vecajam Miķelim (12. oktobris), savā blogā raksta pazīstamais laika vērotājs Vilis Bukšs.

Bez agrās (no 28.08. līdz 14.09.), vidējās (no 14.09. – 29.09.) un vēlās (no 29.09. – 12.10.) Atvasarai ir trīs pameitas. Zaļā, zeltainā un saldā. Zaļā tad, kad rudenim iestājoties koki pārsvarā vēl zaļi.

Savukārt zeltainā ir tad, kad zelta rudenī vismaz dažas dienas ar vasaras dvesmu. Saldā, kad koki lielākoties bez lapām un pēc pirmajām salnām vēl vasarīgs siltums sauc bites pie pēdējiem ziediem…

14. septembrī sākas vidējais jeb īstais Atvasaras laiks un turpinās līdz Miķelim (29. septembris).

Tas ir laiks, kad debesīs sāk skanēt gājputnu klaigas un vasara aci pret aci satiekas ar rudeni. Ja šajā laikā lido zosis, jāgatavojas agrai ziemai.

Ja laikā līdz Miķeļiem (29. septembris) daudz zirnekļu tīklu, rudens būs garš un jauks. Ja līdz 21. septembrim bezdelīgas vēl nav aizlidojušas, tad sagaidāms silts un mitrs rudens.

Šodien vēl saule ar vasaras atskaņām atvilina medus vācējas pie vasaras ziediem, lai drīz, pavisam drīz Rudens atvērtu durvis brāzmainiem vējiem, salnām un saltajām miglām…

Ticējumi. Ja atvasaras pirmā diena lietaina un apmākusies – rudens būs garš. Ja atvasara sausa – būs slapjš rudens. Ja 14. septembris skaidrs un saulains – rudens silts un salds.

Pievienot komentāru