Ārstējamies ar sīpolu. Iedarbīgas vecmāmiņu receptes, bet ir arī ierobežojumi

Foto – Pixabay

“Vajadzīgs sīpols vai ķiploks!” Tāda ir pirmā doma, kas iešaujas prātā, kad radušās aizdomas par saaukstēšanos. Un nekļūdāmies, jo parastais sīpols tiešām spēj palīdzēt – turklāt ne tikai atbrīvoties no iesnām, bet arī daudz nopietnākos gadījumos.

Šis populārais sakņaugs, kas vienmēr ir pa rokai, izmantojams aterosklerozes, hipertonijas, insulta ārstēšanai un profilaksei. Inhalācijas ar sīpolu ieteicamas gripas, angīnas, tonsilīta, bronhīta un plaušu tuberkulozes gadījumā. Lokāli to lieto, ja radušies strutojoši ādas iekaisumi.

Protams, ar to vien sīpola izmantošanas iespējas nebeidzas, tāpēc šo sarakstu varētu turpināt vēl un vēl. Piemēram, sīpols palīdz pat pret tādu nopietnu slimību kā katarakta.

* Sajauc līdzīgās daļās sīpola sulu ar medu vai arī viena vidēji liela sīpola sulu iemaisa glāzē vārīta ūdens un maisījumam pievieno desertkaroti dabīgā medus. Pilina acī pa 1–2 pilieniem 2–3 reizes dienā, un redze saglabāsies.

Pret hepatītu
Pret hepatītu populāras ir šādas receptes.

* Caur sietu izberž 300 g sīpolu, pievieno 4 ēdamkarotes žāvētu un pulverī saberztu parasto cigoriņu lakstu, 100 g medus, 0,7 litrus sausā vīnogu baltvīna un, periodiski sakratot, 20 dienas nostādina tumšā vēsā vietā. Pēc tam izvilkumu izkāš un lieto pa 1–2 ēdamkarotēm 3 reizes dienā pirms ēšanas.

* Ņem 10 puravu kātus, nogriež balto daļu (ar saknēm), samaļ gaļas maļamajā mašīnā vai sasmalcina blenderī, aplej ar 2 litriem sarkanvīna un 10 dienas nostādina. Izvilkumu lieto 2–3 reizes dienā pa 30 ml pēc ēšanas.

Pret cukura diabētu
* Attiecībā 1:10 pagatavo 150 ml sīpolu, 60 ml valriekstu lapu un 40 ml krāšņās vēlziedes lakstu uzlējumu un sajauc. Lieto pa tējkarotei 4 reizes dienā pirms ēšanas.

Sīpolu vietā var izmantot arī puravus. Uzlējumu maisījumu lieto pēc tādas pašas shēmas.

Pret elpceļu slimībām

Tiem, kas sirgst ar bronhiālo astmu, ieteicams šāds līdzeklis.

* Lielu sīpolu samaļ gaļas maļamajā mašīnā un iegūto masu sajauc ar glāzi dabīgā medus. Lieto pa ēdamkarotei 3 reizes dienā. Svarīgi zināt, ka ārstēšanās laikā pastiprināti izdalīsies krēpas – tas liecina, ka organisms attīrās. Kad būs izlietotas divas sīpola un medus maisījuma porcijas, klepus izzudīs.

Var izmēģināt arī šādu recepti.
* Uz rīves sarīvē 400 g nomizotu sīpolu, masu liek emaljētā katliņā, aplej ar litru ūdens, pievieno pusglāzi cukura un ēdamkaroti medus. Katliņu liek uz maksimāli lēnas uguns un sautē 3 stundas, līdz sīpols pilnībā izšķīdis. Tad katliņa saturu izkāš un lieto pa ēdamkarotei 3–4 reizes dienā lēkmju starplaikos. Šo līdzekli drīkst lietot ilgstoši.
Savukārt tiem, kurus bieži nomoka klepus, palīdzēs šādas receptes.

* Pret stipru klepu – mizu no 10 sīpoliem vāra litrā ūdens, līdz puse šķidruma novārās. Tad novārījumu atdzesē un izkāš. Dzer pa pusglāzei 3 reizes dienā, saldinātu ar medu.

* Sasmalcina 0,5 kg nomizotu sīpolu, aplej ar litru ūdens, pievieno 400 g cukura, 50 g medus un stundu vāra uz mērenas uguns. Tad atdzesē, salej pudelēs un cieši aizkorķē. Lieto pret stipru klepu pa ēdamkarotei 4–5 reizes dienā.

* Sasmalcina 10 sīpolus un 1 ķiploka galviņu, liek emaljētā katliņā, aplej ar pienu, lai tas masu pilnībā pārklātu, un vāra, līdz sīpoli un ķiploks mīksti. Tad atdzesē, pieliek nedaudz medus un samaisa. Dienas laikā lieto pa ēdamkarotei ik pēc stundas.

Nedrīkst lietot!
Ārstēties ar sīpoliem nedrīkst, ja ir akūtas kuņģa-zarnu trakta, nieru un aknu kaites, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūla, pankreatīts. Lietojot svaigu sīpolu vai tā sulu ārīgi, piesardzība jāievēro arī tiem, kam ir nosliece uz alerģiskām ādas reakcijām un bronhu spazmām (reakcija uz aromātiem).

Pievienot komentāru