Ārstniecības augu horoskops janvārim un februārim. Ko vāc ziemā?

Foto – Pixabay

Šķiet, ziemas mēnešos ārstniecības augu ievākšanas laiks “aizgājis atvaļinājumā”. Izrādās, tā gluži nav – tieši ziemā ievāc vairākas veselīgas dabas veltes!

Mežāža zīme
Pašā tumšākajā gada laikā, ziemas viducī, baltvītola zaros labi redzami melni čiekuriņi. Tos ievāc tieši ziemā un tikai tad, kad tie kļuvuši melni. Šis laiks pieder Mežāzim, kurš ir atbildīgs par ceļu locītavām. Vēl Mežāzim mēdz būt problēmas ar gremošanu.

Baltvītola čiekuriņu novārījumu dzer pret saaukstēšanās slimībām un reimatismu, enterītu, hronisku kolītu, caureju, dizentēriju, paaugstinātu ķermeņa temperatūru. Tie labi palīdz kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas un reimatiskā poliartrīta gadījumā.

Savukārt kā pretiekaisumu līdzekli baltvītola čiekuriņus lieto pret apdegumiem. To novārījumu pievieno vannai reimatisma gadījumā vai, lai mazinātu kāju nogurumu.

Ūdensvīra zīme
Janvārī un februārī, kad valdnieks ir Ūdensvīrs, kurš atbild par potītēm un asinsvadiem, uzmanība pievēršama zaļajiem skujkokiem. Turklāt tieši šajā laikā skujās ir visvairāk vitamīnu. No priedēm ievāc skujas un pumpurus.

Svaigu skuju novārījumam ņem ēdamkaroti sasmalcinātu skuju uz glāzi ūdens, vāra 20 minūtes, 2 stundas nostādina un tad izkāš. Bet priežu pumpurus lieto pret bronhītu, augšējo elpceļu iekaisumu, vannai pret nogurumu, vēnu varikozi, vīstošu ādu.

Starp citu, tieši vēnu varikoze ir šīs zodiaka zīmes visbiežāk novērojamā slimība. Savukārt Japāna uz priežu sveķu bāzes ražo preparātu, kas bez jebkādām blakusparādībām izraisa nepatiku pret smēķēšanu.

Pievienot komentāru