Mostas sniegupulksteņi un ezīši, kas būs tālāk? Laiku janvārī prognozē slavenais Vilis Bukšs

Foto – Pixabay

“2020. gada janvāra pirmajās dienās marta beigām un aprīļa sākumam atbilstošie laika apstākļi rosina dabu pārsteigt mūs ar pavasara agro realitāšu piedāvājumu… Dažādās vietās laikā ap jaungadu uzziedējušas zilās vizbulītes un zalktenes. Kopš oktobra turpina ziedēt baltie vizbuļi. Pienenes un tīrumu vijolītes, mazdārziņos prīmulas un lefkojas arī turpina dzīvot kā vēlā rudenī. Pamostas ezīši un vardītes. Odi, zirnekļi un sniega mušiņas priecājas par ieilgušo rudeni un nu jau drīzo pavasari,” savā blogā raksta populārais laika vērotājs Vilis Bukšs.

Tautas ticējumi saka, ka janvāris ir ziemas kažoks un ja janvārī danco odi, zāle aug un lietus līst, tad tas neko labu nesola. Ja janvārī zeme nesasalst un dienvidus vēji valda, tad būs auksts pavasaris, slikta vasara un daudz slimību… Bet ir bijuši arī tādi janvāri, kad teliņi un jēriņi bija jānes istabā, lai tos pie krāsns sasildītu. 1987. gadā austrumu pierobežā (Viļakas novads), laikā ap Zvaigznes dienu (6. janvāris) veselu nedēļu pieturējās bargs sals: naktīs līdz (mīnus 37), dienās (-25,-27). Arī 1985. gadā bija auksts janvāris un tam sekojošais februāris vēl aukstāks…

Ja seko siltajam oktobrim un decembrim, tad arī janvārim jābūt salīdzinoši siltam. Savukārt silts janvāris norāda uz siltu maiju. Ja mēneša sākumā nelieli īslaicīgi nokrišņi, vējains un salīdzinoši silts, tad laikā ap Zvaigznes dienu neliels sals un dažviet arī sniegs. Vēlāk atkal atkušņi, vējains, dažādi nokrišņi. Austrumlatvijā lielākoties slapjš sniegs. Mainīgi laika apstākļi ar temperatūrām tuvu nullei, turpināsies līdz Teņa dienai (17. janvāris). Ceļi slideni.

Mēneša otrajā pusē, laikā ap Bašķi (20. janvāris), var pastiprināties sals un dažviet skaidrās naktīs temperatūra var nokrist līdz mīnus 15, 20 grādiem. Ja nebūs izveidojusies kaut cik noturīga sniega sega, tad iespējams garāks kailsala periods. Mēneša beigās laika apstākļi mainīgi. Atkal iespējams atkusnis un vairāk nokrišņu. Sniegs, atkala, tuvāk jūrai arī lietus. Mēneša vidū un beigās brāzmaini vēji. Šajā laikā ceļi daudzviet apledos un kļūs slideni.

Kopumā janvāris rādās būt ar dažāda veida nokrišņiem bagāts un siltāks kā parasti. Tālāk sekojošais februāris un marts temperatūru ziņā tuvu vidējiem rādījumiem un arī nokrišņi tuvu normai. Vējains. Šoziem bargs sals izpaliks, bet neliels nakts sals ar pārtraukumiem var turpināties līdz Lieldienām (12. aprīlis).

Pievienot komentāru