Bišu vasks, eļļa, citrona sula. Dabīgi līdzekļi mēbeļu kopšanai, kas noderēs vienmēr!


Lielās mājas uzkopšanas laikā noderēs mēbeļu tīrīšanas un spodrināšanas līdzekļi no dabīgām izejvielām!

Mēbeļu spodrinātājs gaišam kokam
2 tējkarotes bišu vaska granulu
100 ml sojas pupiņu eļļas

Tumšam kokam
1/2 tējkarote bišu vaska granulu
1 tējkarote lanolīna
4 tējkarotes sojas pupiņu eļļas
1 tējkarote vaitspirta

Izkausējiet bišu vasku uguns izturīgā traukā, tad iemaisiet pārējās sastāvdaļas. Ļaujiet atdzist un ielejiet metāla vai stikla traukā un aizvākojiet. Klājiet nelielā daudzumā ar mīkstu drāniņu un nospodriniet ar tīru lupatiņu. Var uzglabāt līdz sešiem mēnešiem.

Tā kā mājas iedzīves priekšmeti gatavoti no atšķirīgiem materiāliem, viens un tas pats tīrīšanas līdzeklis nederēs visiem. Bet ir daudzas un dažādas lieliskas, vieglas iedarbības ikdienā pieejamas sastāvdaļas, kuras var lietot, lai mēbeles vienmēr būtu spožas un tīras.

Pirmkārt, atbrīvojieties no visiem asajiem, ķīmiskajiem tīrīšanas līdzekļiem, kas glabājas zem izlietnes virtuvē un aizvietojiet tos ar dabīgiem, drošiem tīrīšanas līdzekļiem, kas tagad jums pieejami.

ANTĪKAS mēbeles
• Nekad nelieciet antīku koku tiešā saules gaismā un netīriet ar parastajiem līdzekļiem. Vecuma dēļ tās ir trauslas. Tā vietā, lai lietotu eļļas, kas var sabojāt pulējumu, spodriniet antīkas mēbeles ar bišu vaska granulām (pieejamas saimniecības preču veikalos), kas speciāli domātas senatnīga koka ilglaicīgai kopšanai un aizsardzībai.

KOKA mēbeles
Koka mēbeļu kopšanas veids atkarīgs no koka tipa un ražošanas veida.

Finiera mēbeles arī kopjamas atbilstīgi finiera veidam.

• Tīkkoka vai rožkoka mēbeles spodriniet ar maisījumu no 300 ml alus, 1 ēdamkarotes kausētu bišu vaska granulu un 2 tējkarotēm cukura. Uzklājiet plānā kārtiņā ar otu, ļaujiet nožūt un nopulējiet ar vilnas lupatiņu.

Smalka koka finiera spīdumu palīdzēs atgūt šāds līdzeklis.

1. Mazā stikla pudelītē ielejiet 200 ml olīveļļas un 4 tējkarotes filtrētas, svaigas citrona sulas.
2. Ielieciet pudelītē korķi un minūti enerģiski kratiet.
3. Atveriet un uzklājiet maisījumu uz vates gabala, apsedziet to ar lina drāniņu vai trauku dvieli un pulējiet finieri ar apļveida kustībām.
4. Noslaukiet ar sausu drāniņu.

• Ozolkoka kopšanai uzklājiet uz tā siltu alu, tad noberzējiet ar vilnas lupatiņu. Palikušos traipus norīvē ar vaitspirtu un uzklājiet vēl vienu kārtu aizsargājoša līdzekļa.

• Riekstkoka mēbeļu faktūru un krāsu var izcelt, laiku pa laikam norīvējot mēbeles ar pienu. Brīnumu lietas var panākt, norīvējot švīkas ar valriekstu, kas sagriezts uz pusēm.

• Taukainas rokas vai eļļa var atstāt traipus uz neapstrādāta vai nosūbējuša koka, jo koks to uzsūc. Piespiediet pie tā marli, pēc tam nogludiniet ar siltu gludekli, lai mīkstinātu un absorbētu traipu.

• Ūdens atstātus plankumus norīvējiet ar baltu zobu pastu, kas uz pusēm sajaukta ar sodas bikarbonātu. Uz gaiša koka palikušas ūdens pēdas pamēģiniet ierīvēt ar Brazīlijas riekstu. Traipus uz tumša koka ierīvējiet ar pelnu un augu eļļas maisījumu, lietojot korķi.

• Glāžu atstātus apļus noņemiet, sajaucot majonēzi ar nelielu daudzumu pelnu, pēc tam norīvējot ar maisījumu bojāto vietu.

• Švīkas no gaiša koka noņem ar vazelīnu vai maisījumu no 1 tējkarotes eļļas un 1 tējkaroti baltā etiķa. Tumšam kokam etiķa vietā lietojiet vīnu.

Pievienot komentāru