Ēbelmuižas parkā āderu krustpunktā stādīs ozola dižstādu un liepas

Par godu Dārzu un parku direkcijas nodibināšanas gadadienai, SIA “Rīgas meži” ceturtdien, 11.aprīlī, plkst. 12:00 stādīs kokus – ozolu un trīs liepas – Ēbelmuižas parkā Pārdaugavā.

Parkā tiks stādīti koki, kas kopš seniem laikiem ir uzskatīti par spēcīgiem simboliem, bez kuriem nav iedomājama Latvijas ainava un Rīgas apstādījumi.

Ozola – vīrišķības un spēka simbola – un trīs liepu – sievišķības, dailes simbola – stādīšanas vieta izvēlēta tuvumā parkā augošajam vienam no senākajiem Rīgas kokiem, slavenajam Ēbelmuižas dižozolam, lai jauniestādītie kociņi kā parka koku jaunākās paaudzes pārstāvji simboliski turpinātu dižkoku vectēva ilggadīgās augšanas tradīcijas.

Lai jaunais ozols augtu spēcīgs un spētu daudzus gadus priecēt pilsētas iedzīvotājus, tas tiks stādīts ūdens āderu krustpunktā, jo, kā liecina novērojumi, lielākoties visi Latvijas dižozoli aug uz āderu krustpunktiem.

Ūdens āderu krustpunkta atrašanai tika pieaicināts dārzu arhitekta Kārļa Barona krustdēls, arhitekts, rīkstnieks un dabas vērotājs Valdis Liepa. Savukārt, trīs liepas tiks stādītas ielokā ap jauno ozolu, veidojot kopības sajūtu gan koku, gan cilvēku starpā.

Šogad aprit 140 gadi, kopš Rīgas pilsētas apstādījumu veidošanai un uzturēšanai ir dibināta Dārzu un parku direkcija.

Vēstures līkločos Rīgas dārzu un parku direkcija gadu gaitā vairākkārt ir mainījusi savu nosaukumu, un šobrīd Rīgas pilsētas apstādījumu uzturēšana uzticēta SIA “Rīgas meži” Dārzu un parku daļai, kas turpina Rīgas pilsētas dārzu mākslas meistaru Georga Kufalta, Andreja Zeidaka un Kārļa Barona iesākto apstādījumu kopšanā, šobrīd apsaimniekojot 116 apstādījumu objektus visā pilsētas teritorijā.

Rīgas apstādījumiem ir nozīmīga loma pilsētvidē Rīgas iedzīvotāju un pilsētas viesu labsajūtas veicināšanā, un šī ir liecība tam, ka Rīgas publiskie apstādījumi tiek uzturēti, kopti un atjaunoti, turpinot labākās priekšgājēju tradīcijas, lai radītu harmonisku, ilgtspējīgu un ainavisku vidi gan atpūtai, gan acu priekam.

Rūpīga koku kopšana un koku stādījumu atjaunošana ir viena no SIA ”Rīgas meži” Dārzu un parku daļas prioritātēm.

Pagājušais gads ir ar absolūti pozitīvu bilanci – 2018.gadā parkos 276 lieli koki iestādīti, 169 vēja lauztus, sausus, bebru postītus, slimību invadētus vai bīstamus kokus nācies nocirst, tādējādi pērn Rīgas parkos par 107 kokiem vairāk iestādīts nekā nocirsts.

2019.gada pavasarī Rīgas pilsētas apstādījumu teritorijās plānots iestādīt vēl 154 kokus.

Piedalīties stādīšanas pasākumā ceturtdien tiek aicināti “Rīgas mežu” dārznieki un speciālisti, Pārdaugavas izpilddirekcijas, Mājokļu un vides departamenta, Mājokļu un vides komitejas pārstāvji un apkaimes iedzīvotāji!

Pievienot komentāru