Islandes ķērpis vīrusu sezonai. Kā pagatavot, kā palīdz?


Islandes ķērpis aug mežos uz smilšainas augsnes, reizēm rotā koku stumbru pamatnes. Ievāc kā pavas arī, tā vasarā un rudenī. Laponi noplūc ar rokām, attīra no skujām un smiltīm, žāvē saulē un vējā, līdz kļūst sauss.

LASI VAIRĀK: RECEPTES PRET SAAUKSTĒŠANOS

Tiek dēvēts arī par plaušu ķērpi, derīgs pret visām plaušu slimībām, sevišķi pret tuberkulozi, ja tā vēl nav beigu stadijā. Uz 1 glāzi. auksta ūdens ņem 20 g ķērpja un karsē, līdz sāk vārīties.

(No Jāņa Arvīda Plauža grāmatas “Veselības zālītes”)

Dzer pusstundu pirms ēdienreizēm. Pārāk daudz iedzert nav iespējams, jo ir rūgts, pietiek ar 0,5 gl.pusglāzi 3 reizes dienā.

LASI VAIRĀK: PROPOLISS PRET IESNĀM

Lieto, ja ir plaušu tuberkuloze, garais klepus, bronhiālā astma — klasiska zāļu tēja.

Novārgušiem pēc smagām slimībām uzlabo ēstgribu, jo veicina gremošanu. Maziem bērniem, kas slimo ar skrofulozi, tāpat rahīta slimniekiem — veselīgs, ja savā rīts ar medu. Arī ēdams.

Ķērpju receklī iejauc kakao pulveri, un izveidojas savdabīga šokolāde, kurai vēl piejaucams cukurs, dzērveņu, citronu vai apelsīnu sula, — tad būs saldais ēdiens. Tikpat labi var sajaukt ķērpja recekli ar sarīvētu šokolādi. Var arī izmēģināt, kā tas garšo ar konfektēm.

Iesaki šo rakstu citiem!
loading...

Pievienot komentāru