Kā sadzīvot ar diagnozi: prostatas vēzis?


Diagnoze prostatas vēzis ir smags trieciens jebkuram vīrietim. Laicīgi atklāts, tas var tikt veiksmīgi izārstēts, tomēr slimības un radikālas ārstēšanas izraisītās balkusparādības būtiski ietekmē vīriešu dzīves kvalitāti, jo īpaši vīrieši ir noraizējušies par savu intīmo dzīvi.

Kādas būs ārstēšanas sekas? Vai intīmās dzīves kvalitāte tiks ietekmēta un kā to uzlabot? Šos un citus jautājumus prostatas vēža slimnieki un to tuvinieki aicināti nepiespiestā atmosfērā uzdot ārstiem speciālistiem, kā arī pacientu organizāciju pārstāvjiem un citiem prostatas vēža pacientiem pasākumā “Atklāti par to, ar ko vīri nelielās”, 19. jūnijā, plkst. 18.00, Zināšanu telpā Zikurāts. “Vīriešu veselības nedēļas ietvaros” tikšanos organizē Alianse Vīriešu Veselībai un Siguldas slimnīcas Radioķirurģijas centrs (SRC SIGULDA)

Korporatīvās atbildības un ilgtspējas institūta sadarbībā ar kompāniju “Kantar” veiktā pētījuma dati liecina, ka Latvijas vīriešu vidējais dzīves ilgums ir par desmit gadiem mazāks nekā sievietēm.

77% no visiem vīriešiem ārstu apmeklē nopietnas saslimšanas gadījumā, bet 40% vīriešu gaida, kad slimība pāries pati.

Katru gadu Latvijā no prostatas vēža mirst 300 – 400 vīriešu, kaut gan pateicoties mūsdienu agrīna diagnostika un profesionālajām ārstēšanās iespējām no šīs slimības nebūtu jāmirst nevienam. Šodien Latvijā ir pieejamas dažādas ārstēšanas iespējas, kas pielāgojamas pacientu individuālām vajadzībām.

Tomēr par spīti pieejamām kvalitatīvām ārstēšanas metodēm, Latvijā joprojām ir nav līdz galam sakārtota atbalsta sistēma pacientiem un to tuviniekiem. Tādēļ Alianse Vīriešu veselībai un SRC SIGULDA ņēmusi iniciatīvu savās rokās aicinot prostatas vēža pacientus un to tuviniekus uz tikšanos vīriešu lokā, stāstot un mudinot uzdot jautājumus par sensitīvām, bet tik ļoti ikkatram nozīmīgām tēmām – prostatas vēža diagnostiku un ārstēšanu, intīmās dzīves kvalitātes saglabāšanu, kā arī par pieejamām ārstēšanas metodēm, kas neietekmē vīrieša dzīves kvalitāti.

Tāpat pasākumā tiks runāts par prostatas vēža pacientu organizāciju iespējām mainīt esošo veselības un pacientu atbalsta sistēmu. Tikšanās dalībnieki būs nozares vadošie mediķi – urologs, andrologs Dr. Kirils Ivanovs, radiologs terapeits Dr. Māris Mežeckis, kā arī sabiedrisko organizāciju pārstāvji Movember Latvia vadītājs Helmuts Bēķis, Alianse Vīriešu Veselībai pārstāvis Agris Pīrāgs. Tāpat sarunā piedalīsies pieredzējuši prostatas vēža pacienti.

Sarunai aicināt pievienoties jebkurš prostatas vēža pacients, tā radinieks vai draugs uzdodot jebkuru sev interesējošo jautājumu par prostatas vēža ārstēšanu, ārstniecības blaknēm, atkopšanos no tām, seksuālo veselību u.c. tematiem. Iepriekšēja pieteikšanās 29101188.

Šis nav pirmais ar prostatas vēzi saistītais pasākums, kuru organizē Alianse Vīriešu veselībai un SRC SIGULDA. 2018. gada nogalē mediķi, pacienti un valsts organizācijas vienojās sarunā, lai gāztu un atspēkotu mītus par prostatas vēzi, iedrošinātu un motivētu Latvijas vīriešus cīnīties ar slimību, kā arī iepazīstinātu ar tās ārstēšanas procesiem.

Organizāciju mērķis ir pēc iespējas saglabāt vīriešu veselību un informēt sabiedrību, ka prostatas vēzis ir uzveicams un dažkārt to var paveikt pat bez invazīvām ārstniecības metodēm, izmantojot, piemēram, tikai novērošanu.

Atgādinām, ka prostatas vēža asins analīzes iespējams veikt jebkurā medicīnas laboratorijā. Šis analīzes reizi gadā ieteicams veikt vīriešiem vecumā pēc 40 gadiem.

Pievienot komentāru