Kas ir trombembolija, kuras dēļ aptur “AstraZeneca”, skaidro kardiologs Ērglis

Kadrs no video

Kas ir trombembolija, kuras dēļ vairākas valstis apturējušas vakcīnas “AstraZeneca” lietošanu? Kam un cik bieži tā var rasties, saistīti vai nesaistīti ar kādu medikamentu lietošanu? Šos jautājumus LTV Ziņas uzdeva kardiologam, profesoram Andrejam Ērglim.

Viņš norāda, ka attiecībā uz vakcīnu nav pamata panikai, ir jāgaida speciālistu slēdziens.

ardiologs Andrejs Ērglis norādīja – trombozes ir mazi asinsreceklīši, kas var izveidoties mūsu organismā, asinsrites sistēmā. Tas ir ļoti sarežģīti. Iemeslu, kāpēc rodas tādi asins receklīši, kas rada veselības sarežģījumus, ir daudz un dažādi.

“Tad, kad ir pavisam mazas trombozītes, tādas, kas mums diezgan bieži, tad īstenībā ļoti daudzas lietas nav tādas, ko mēs pamanām, bet tās varētu būt gan smadzenēs, gan plaušās, gan citos orgānos, bet tad, kad tās ir lieli recekļi, tad viņi aizsprosto artērijas, un tad mums var būt dažādas plaušu tromboembolijas, kur netiek apskābekļotas, faktiski pneimonijas rodas; vai, ja tās ir šausmīgi lielas, tad diemžēl tās ir pēkšņas nāves. (..)

Ja mums smadzenēs ir smadzeņu triekas, kā mēs saucam, vai tie ir insulti vai faktiski smadzeņu infarkti, labāk ir teikt; un, ja sirdī tās sirdstriekas. (..) Ja tās ir kājās, tad tās ir bieži vien perifērās kāju trombozes,” skaidroja kardiologs.

Pievienot komentāru