Kas jāzina, lai gastrīts netraucē dzīvot? Ļoti svarīgs ir dzīvesveids!


Gastrīts tiek uzskatīts par visas civilizācijas slimību. Mūsdienās cilvēki ir tik aizņemti ar dažādiem pienākumiem, ka ēšanai var atvēlēt pavisam maz laika.

Savukārt ražotāji, aptvēruši iespēju labi nopelnīt, piedāvā ātros ēdienus, kas allaž steidzīgajiem ļaudīm ir pa prātam. Bet organisms ar to nav mierā, un pirmais sāk protestēt kuņģis.

Gastrīts ir kuņģa gļotādas iekaisums. Pagalam nepatīkama saslimšana, kas var novest pie vēl bēdīgākām sekām. Zināms, ka gastrīta cēlonis ir nepareizs uzturs. Taču ne jau tikai sausā pārtika vien var to izprovocēt. Grūti panesams trieciens kuņģim ir arī, piemēram, cepti kartupeļi ar treknu gaļas gabalu tukšā dūšā.

Gastrīta lēkmi var izraisīt arī daži medikamenti: aspirīns, rezerpīns. Tad nu iznāk, ka gastrīts ir gandrīz nenovēršams mūsdienu cilvēka pavadonis, jo mēs visi allaž kaut kur steidzamies, pa ceļam kaut ko uzkožam, bet reizēm vispār aizmirstam pabrokastot vai ieturēt pusdienas. Tās pašas nevaļas dēļ galvassāpju vai saaukstēšanās gadījumos neko citu labāku nezinām, kā ieņemt aspirīna tabletes…

Gastrīta gadījumā, kad ir paaugstināts skābes saturs kuņģī, rodas sāpju vai dedzināšanas sajūta, bet divas trīs stundas pēc ēšanas var parādīties skābas atraugas. Ja gastrīts rodas cilvēkiem ar pazeminātu skābes saturu kuņģī, nepārtraukti jūtama nepatīkama garša mutē, ir atraugas, slikta dūša, reizēm vemšana, taču sāpes ir vājas vai arī to vispār nav.

Gastroskopija
Cilvēks ir ļoti sarežģīts radījums, tāpēc precīzas diagnozes noteikšanai visi šie simptomi var izrādīties nepietiekami. Tādēļ, ja ārsts iesaka izdarīt nopietnāku izmeklēšanu, nebūtu prātīgi atteikties, pat zinot, ka tā nav visai patīkama.

Visizplatītākie un ticamākie izmeklēšanas paņēmieni ir gastroskopija un kuņģa sulas analīze. Abas šīs procedūras var šķist pietiekami biedējošas, taču tās būs daudz vieglāk panesamas, ja pacients šīm procedūrām būs pareizi sagatavojies.

To, kāda diēta un cik ilgu laiku pirms izmeklēšanas tā jāievēro, pateiks ārsts. Gastroskopija ir viens no visinformatīvākajiem, nesāpīgākajiem un drošākajiem paņēmieniem, kā iegūt ziņas par kuņģa gļotādas stāvokli un paņemt gļotādas paraugu turpmākai analīzei.

Šī procedūra tiek veikta ar lokanu zondi un lampiņu tās galā. Ārsts endoskopists to uzmanīgi ievada vispirms barības vadā, pēc tam pacienta kuņģī.

Pa gaismas vadu gļotādas attēls centimetru pēc centimetra tiek noraidīts uz monitoru līdzīgi tam, kā ar gaismas kūli tiek iztaustītas pazemes alas sienas. Ja nepieciešams, gastroskopijas rezultāti tiek ierakstīti videolentē.

Kas jāievēro, lai procedūra notiktu iespējami vieglāk? Pirmkārt, 8–10 stundas pirms izmeklēšanas neko nedrīkst ēst. Otrkārt, ja cilvēks jūtas stipri uztraukts, lieti noderēs nomierinošas zāles. Treškārt, ļoti svarīgi procedūras laikā pilnībā atslābināties, nenorīt siekalas, dziļi un vienmērīgi elpot.

Lai arī iepriekš rīklē tiek iesmidzināts anestezējošs līdzeklis (lai zondes ievadīšanas procesā nerastos nepatīkamas sajūtas), jācenšas maksimāli atbrīvot rīkles muskulatūru. Pretējā gadījumā pēc procedūras būs jūtama kņudoņa.

Par uzturu lasi nākamajā lapā!

Pievienot komentāru