Kas mugurai nepatīk, bet kā to iepriecināt? Fizioterapeita padomi

Foto – Pixabay

Lidojoša gaita, viegli atliekta galva, mirdzošas acis un smaids uz lūpām… Nereti uz šādu meiteni žurnālā vai reklāmas prospektā raugāmies ar bezcerīgu sajūsmu un skaudību, jo pašas mugurkauls nu nekādi nevēlas iztaisnoties, turklāt vakaros vēl nepatīkami smeldz. Kas tad nepatīk mūsu mugurai un par ko tā sūdzētos, ja prastu runāt?

Mīksta gulta
Uz septiņiem pēļiem guļ tikai pasaku princeses, kuras vecumdienās, visticamāk, pārvēršas ļaunās raganās, jo viņas noteikti cieš no stiprām muguras sāpēm. Citādi nemaz nevar būt: guļot uz pēļa (vai pārāk mīksta matrača), nabaga mugurkauls izliecas absolūti nedabiskā veidā.

Īsti karaliska ir puscieta gulta, kad cietai līdzenai virsmai uzlikts neliels matracis. Arī spilvens nedrīkst būt pārāk liels: tam jābūt tādam, lai galva atrastos vienā līmenī ar pleciem. Muguras sāpju gadījumā vislabāk gulēt uz sāniem, uzliekot vienu kāju otrai. Bet tiem, kas raduši atpūsties uz muguras, ieteicams zem ceļiem palikt nelielu spilventiņu, kas ļaus pilnībā atslābināt mugurkaula jostasvietas muskuļus.

Dzīve pie stūres
Britu zinātnieki secinājuši, ka hroniskas mugurkaula kaites ir visu profesionālo autovadītāju nelaime.

Bet ne tikai. Viņu pulkam draudzīgi piebiedrojas arī tie, kas, ja tā varētu teikt, atraduši staigāt kājām un kā vienīgo pārvietošanās līdzekli izmanto automašīnu. Īpaši riskē tie, kas pie stūres sēž tā sauktajā banāna pozā – uz priekšu līdz stūrei noliektu galvu un līdz pedāļiem izstieptām taisnām kājām. Šādā stāvoklī krasi palielinās slodze uz starpskriemeļu diskiem, bet vibrācija situāciju vēl vairāk pasliktina.

Lai nodrošinātu mugurai maksimālu komfortu, aiz tās var aizlikt īpašu veltnīti. Tāpat priekšroka būtu dodama cietiem, ar audumu pārvilktiem sēdekļiem, jo tie nav tik slideni. Sēdeklim piestiprinātais galvas atbalstītājs nav autoražotāju izdomāta smukumlietiņa vai kaprīze, bet dzīves diktēta nepieciešamība. Ja tā nav, būtiski palielinās traumatisma iespējamība: ja nākas strauji bremzēt, galva spēcīgi tiek pasviesta atpakaļ, rezultātā – galvas smadzeņu satricinājums vai pat kakla skriemeļu lūzums.

Apaļais vēderiņš
Liekie centimetri jeb, kā tagad mēdz teikt, riepa, kas uzradusies ap jostasvietu, ne tikai bojā garastāvokli, bet ir papildu smagums mugurkaulam. Toties stingri vēdera preses muskuļi daļu slodzes mugurkaulam noņem un jūtami atvieglo tam nebūt ne tik vieglo dzīvi.

Kuplas krūtis
Nepatīkamās sajūtas mugurā kuplo krūšu īpašniecēm labi pazīstamas. Ērts krūšturis ar platām, uz muguras sakrustotām plecu lencītēm ļauj jūtami atvieglot slodzi mugurkaula krūšu daļai.

Daudz sliktāk klājas tām sievietēm, kuras no savām kuplajām krūtīm kautrējas, tāpēc staigā salīkušas, it kā ierāvušās sevī, tā cenšoties savus izmērus padarīt vizuāli mazākus. Šādi staigājot, tiek sasprindzināti plecu joslas muskuļi un mugura sāp bez pārtraukuma. Bet tajā pašā laikā ir tik daudz sieviešu, kas par tādām krūtīm būtu gatavas atdot visu! Tāpēc, jo ātrāk no šā kompleksa atbrīvosimies, jo labāk. Un arī mugura pārstās sāpēt.

Smagi nesamie
Ceļot smagumus, tas jādara pareizi: vispirms jāpietupstas uz pirkstgaliem, tad ar abām rokām jāpaņem nesamais un tikai pēc tam jāpieceļas – ar taisnu muguru.

Biežie stresi
Par sevi nepārliecināti cilvēki parasti mēdz staigāt nošļukušiem pleciem un ierautu galvu. Ja neveiksmes seko cita citai un šī svītra nekādi negrib beigties, šāda poza kļūst par ieradumu. Zinātnieku aptaujas liecina, ka cilvēki, kas nav apmierināti ar savu darbu, par muguras sāpēm ārstiem sūdzas divarpus reižu biežāk nekā pārējie.
Un tomēr: ko darīt, ja darbs nepatīk un tajā iet kā pa celmiem? Atcerēties seno patiesību – ka jebkurai situācijai cauri jāiet augstu paceltu galvu.

Sēdošs darbs
Visa garā diena pagājusi, sēžot pie datora, un vakarā vairs nav iespējams muguru atliekt? Pacentieties ik pēc pusstundas ieturēt nelielu pauzīti, un jūs noteikti jutīsities daudz labāk. Turklāt nemaz nav nepieciešams lēkāt apkārt krēslam vai sliet kājas augstāk par galvu.
Bet nu par to, kas mugurai patīk un ko tai nevajadzētu liegt.

Baseins
Peldēšana ne tikai ir patīkama, bet arī ārkārtīgi veselīga nodarbe, pat ja vienīgais stils, kā to pieprotat, ir – pa suņu modei. Centieties peldot rokas izstiept iespējami tālāk – mugura par to būs tikai pateicīga. Bet, ja protat peldēt brasā, pateicība būs divkārša.

Stienis
Pavisam vienkārši mugurkaula pastiepšanas vingrojumi palīdz atbrīvoties no tā sauktajiem muskuļu blokiem – pārāk lielu muskuļu sasprindzinājumu, kas bloķē skriemeļu nobīdes. Daudz šajā ziņā var līdzēt stienis, arī tas, kas uzstādīts bērnu rotaļlaukumā: iekarieties tajā rokās, pašūpojieties no vienas puses uz otru, salieciet kājas ceļos un vairākas reizes pievelciet tos pie krūtīm.
Uzmanību! Ja ir starpskriemeļu disku trūce, stieni izmantot nedrīkst, jo var notikt tās pārbīde muguras smadzeņu virzienā.

Masāža
Lai noņemtu dienas laikā uzkrāto sasprindzinājumu, ieteicams kakla un plecu muskuļus izspaidīt vieglām kustībām vai arī pakļaut šīs vietas spēcīgai dušas strūklai. Ja muskuļi ir stipri notirpuši, iesākumā var būt jūtamas sāpes.

Ciets krēsls
Ja mugura prastu runāt, tā noteikti ieteiktu iegādāties krēslu ar cietu sēdekli, ērtu atzveltni un regulējamu augstumu. Strādājot kājām jāatbalstās pret grīdu, nevis brīvi jānokarājas vai neērti jāielokās zem krēsla. Arī mugura labprātāk atbalstīsies pret augstu atzveltni un nemocīs sevi, liekdamās septiņos līkumos. Vēl mugura noteikti nopirktu speciālo paliktni grāmatām, kas to atbrīvotu no nepieciešamības ik pa brīdim noliekties virs galda.

Ērti apavi
Pasakiet atklāti: vai tiešām staigāt uz spicajiem augstajiem papēžiem ir ērti? Nu, lūk, arī mugura piekrīt, ka ne visai. Tāpēc nespīdziniet savas kājas un muguru, kurai augstie papēži sagādā pārslodzes. Protams, ir reizes, kad bez šādām kurpēm neiztikt, taču ikdienai daudz ērtāki un piemērotāki ir apavi ar nelielu papēdi.

Viegla iesildīšanās
Sievietes vienmēr pratušas vairākus darbus darīt vienlaikus, tāpēc, veicot dažādus mājas darbus, piemēram, gludinot veļu vai mazgājot traukus, pie viena var parūpēties arī par muguru. Kas, teiksim, traucē šā procesa laikā pārmaiņus te vienu, te otru kāju uz brīdi uzlikt uz zema soliņa? Savukārt gludināmais dēlis jānoregulē tā, lai, pie tā stāvot, mugura vienmēr būtu taisna.
Patīkamus brīžus mugurai sagādās arī iegurņa izvingrināšana: ieelpojot to izvirza uz priekšu, izelpojot – atpakaļ. Cits ar elpošanu saistīts vingrojums ir šāds: ieelpojot plecus atliec atpakaļ, izelpojot – saliec uz priekšu un noapaļo muguru.

Patīkamais plus lietderīgais
TV ir neatņemama mūsu dzīves sastāvdaļa, kas apēd ne vienu vien mūsu dzīves stundu. Parasti savas iemīļotās programmas un filmas skatāmies, ērti iekārtojušies dīvānā vai mīkstā krēslā. Bet kurš gan teicis, ka TV jāskatās, tikai sēžot. Tieši otrādi. Televizora priekšā nevajag sēdēt, bet gan stāvēt vai tupēt četrrāpus un izpildīt virkni derīgu vingrojumu. Piemēram, saliekties kā kabatas nazītim un atkal iztaisnoties vai arī iedomāties, ka esat kaķis: vispirms izliekt muguru kūkumā, tad izstaipīties un mēģināt izlīst pa apakšu iedomātai sētai. Nekas no ekrānā notiekošā garām nepaslīdēs, bet mugura jutīsies daudz labāk, nekā sēžot nogurdinošā pozā.

Rakstiet ar degunu
Ja biežo galvas sāpju cēlonis ir mugurkaula kakla daļas osteohondroze, straujas kustības ar galvu var nodarīt vienīgi ļaunumu. Kakls jāiekustina ļoti piesardzīgi. Ja radies kāds brīvs brītiņš, rakstiet ar degunu sev priekšā alfabēta burtus. Kamēr tiksiet līdz burtam Z, galvassāpes jau būs pārgājušas.

Siers un spināti
Mugurkauls nepārtraukti atjaunojas, tāpēc tam vajadzīgs nepieciešamais būvmateriāls – kalcijs. Šis mikroelements ir pienā, biezpienā, jūras zivīs, riekstos, žāvētajos augļos un virknē citu produktu.

Nobeigumā daži vingrojumi, kurus var izpildīt, nepievēršot apkārtējo uzmanību.

* Pieri piespiež plaukstai, sasprindzina kakla muskuļus, tad lēnām atslābina.

* Tagad plaukstai piespiež pakausi un atkal muskuļus lēnām atslābina.

* Sasprindzinot kakla muskuļus, vispirms kreisos deniņus piespiež kreisajai plaukstai, tad labās puses deniņus labajai plaukstai.

* Galvu viegli atliec atpakaļ. Pārvarot sasprindzināto kakla muskuļu pretestību, zodu piespiež krūtīm.

* Sēžot uz krēsla, rokas aizliek aiz galvas. Dziļi ieelpojot un atbalstoties ar lāpstiņām pret krēsla atzveltni, 3–5 reizes maksimāli atliecas atpakaļ.

* Sēžot uz krēsla, maina pēdu stāvokli: kājas izstiepj uz priekšu, paliek zem krēsla, izpleš katru uz savu pusi.

Pievienot komentāru