Rēzeknes kapsētas – “klusējošās vēstures liecinieces”

FOTO – Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzija

Otrdien, 14.maijā, plkst. 15.00 Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) notiks Vēstures mirkļu pietura “Kapu kultūra Rēzeknē”.

Vairāku gadsimtu garumā Rēzeknē ir izveidojušās dažādas kapsētas, kuras mūsdienās ir neatņemama pilsētas kultūrvēsturiskās ainavas sastāvdaļa. Lai arī ikdienā šīs vietas pamatā asociējas kā mirušo atdusas vietas, taču vienlaikus tās ir “klusējošās” vēstures liecinieces, kuras glabā nozīmīgu informāciju par mūsu pagātni.

Viena no lielākajām un vecākajām apbedījumu vietām pilsētā ir 18. gs. beigās izveidotā Rēzeknes ebreju kapsēta. Laika gaitā tā kļuvusi par svarīgu kultūrvēstures “glabātāju”, kas mūsdienās stāsta par ebreju kopienas vēsturi, valodu, tradīcijām u. c. Daudzu gadu garumā šo kapsētu un tajā esošos kapakmeņus ir pētījusi filoloģijas doktore Dr. philol. Olga Senkāne, kura iepazīstinās ar saviem pētnieciskajiem atklājumiem.

Patreiz ebreju kapsētas sakārtošanā strādā divi brīvprātīgie no Vācijas – Martins un Harro, kuri arī solījušies atnākt uz Vēstures mirkļu pieturu un dalīties savā pieredzē.

Ieeja pasākumā: skolēniem, studentiem – 1,00 EUR; pieaugušajiem – 2,00 EUR

Pievienot komentāru