Kas notiks ar Džemmas Skulmes mantojumu – gleznām un māju Mežaparkā?

Foto – latviesi.com

Izcilā māksliniece Džemma Skulme, kura 9. novembrī devās mūžībā cienījamā 94 gadu vecumā, atstājusi daudzas lieliskas gleznas un māju Mežaparkā. Lai gan dēls, mākslinieks Juris Dimiters pagaidām nezina neko par mātes mantojumu, viņa savulaik ieminējusies, ka mājā varētu izveidot dzimtas muzeju, vēsta izdevums “Kas Jauns”.

Mežaparka namā, ko Džemma Skulme kopā ar saviem vecākiem sāka celt jau tālajā 1958. gadā, mitinās arī Jura māsa, māksliniece Marta Skulme un viņas ģimene. Juris atklāj, ka mamma dažkārt ieminējusies – vēlētos, lai nākotnē Mežaparka mājā iekārtotu dzimtas muzeju. Tas bijis viņas mūža sapnis un nu dēls apņēmies noskaidrot, kā to realizēt.

Muzejam būtu nepieciešamas plašas telpas, bet mājā sabūvēti dažādi mākslinieku būcenīši. Juris norāda – ir skaidrs, ka muzeja izveides gadījumā viņš un māsa vairs nevarētu palikt mājā, kur dzīvojuši visu mūžu. Viņš pieļauj, ka runās ar Eiroparlamenta deputāti Sandru Kalnieti, kura bijusi mammai tuvs cilvēks. Varbūt ir kādas iespējas šādam mērķim piesaistīt ES finansējumu. Otrs variants – māju pārņemtu ar kultūru saistīts investors. Mājas vērtību ģimene šobrīd nezina, bet Mežaparkā īpašuma cenas, saprotams, ir ļoti augstas.

Tieši tas arī bija iemesls, kādēļ ēku mākslinieku ģimenei nav bijis viegli uzturēt. Jau iepriekš vēstīts par Skulmes smago cīņu ar nekustamā īpašuma nodokli, kas sasniedzis 3500 eiro gadā jeb aptuveni 290 eiro mēnesī. Arī maksājumus par gāzi, elektrību un komunālajiem pakalpojumiem veikusi pati Džemma no savas aptuveni 2000 eiro lielās pensijas. Juris atzīst – abi ar māsu nevar atļauties uzturēt šo māju un tā būs jāpārdod.

Pievienot komentāru