“Kas slimo ar koronavīrusu, es lūgšos un jūs būsiet veseli!” Rīgas sekta varētu būt izplatījusi vīrusu vēl daudz plašāk

Foto – www.zilaiskrusts.lv

Aizvakar medijos nokļuva ziņas par koronavīrusa izplatīšanos reliģiskās kopienas “Zilais krusts” patversmē Rīgā. Tomēr vīrusa upuru, kas saistīti ar šo infekcijas perēkli, skaits var izrādīties krietni lielāks. Latvijas Totalitāro sektu apkarošanas komitejas rīcībā ir ziņas, ka ciešā saskarsmē ar patversmi ir kāda Vadima Palagutas vadītā neopentakostu grupa. Ārkārtas situācijas laikā šī kopiena ignorēja drošības pasākumus un aktīvi iesaistījās saskarsmē gan ar patversmes apmeklētājiem, gan ar cilvēkiem pilsētas ielās.

Šī grupa oficiāli nav saistīta ar kopienas “Zilais krusts” patversmi, bet tās aktīvi sadarbojās un grupa izmantoja patversmes telpas saviem pasākumiem. Grupas jauni un fanātiski noskaņotie sekotāji jau pēc ārkārtas situācijas pasludināšanas turpināja riskantu darbību savas mācības izplatīšanai, ignorējot profilakses pasākumus. Ir pamats uzskatīt, ka, par spīti aizliegumam, Palaguta un viņa piekritēji turpināja rīkot organizētas sapulces un dievkalpojumus, piedaloties līdz pat vairākiem desmitiem cilvēku. Lai gan ar 30.martu ieviesti jauni ārkārtas pasākumi, tostarp liegums pulcēties vairāk nekā divatā, nākamā grupas klātienes tikšanās reize tika plānota uz 4.aprīli un preses relīzes sūtīšanas brīdī nav atcelta.

LASI VAIRĀK –> MILZĪGS COVID-19 PERĒKLIS ATKLĀTS “ZILĀ KRUSTA” PATVERSMĒ RĪGĀ

Viena no galvenajām kopienas praksēm ir tā saucamā “lūgšana par izveseļošanos”, uzliekot rokas cilvēkam virsū. Visa pēdējā gada garumā grupas dalībnieki regulāri pienāca cilvēkiem ielās, jautājot, vai tiem ir slimības. Tiem, kas atbildēja apstiprinoši, piedāvāja lūgties par izveseļošanos, apgalvojot, ka to jau guva simtiem cilvēku. Tā kā naudu vai citas saistības “dziedinātāji” neprasīja, daudzi, sevišķi vecāka gadagājuma cilvēki, piekrita lūgšanu eksperimentam.

Protams kopienas dalībieki nav sevi apgrūtinājuši ar šīs prakses reālas efektivitātes pierādījumiem. Grupa nav izmantojusi nekādus medicīniskus dokumentus, kas konstatētu slimības esamību pirms rituāla un zušanu pēc tā. Par veiksmīgu uzskatīja vērtējumu, kas bija balstīts paša cilvēka subjektīvajās sajūtās.

Tādējādi var izdarīt pieņēmumu, ka visbiežāk nostrādāja suģestijas efekts, kuram nav sakara ar reālām pārmaiņām orgānismā, vai arī vienkārši tika pausta pateicība par izrādīto uzmanību. Par “veiksmīgiem” gadījumiem ierakstīja video un tos vēlāk izmantoja kā aģitācijas materiālus, apliecinot grupas reliģisko prakšu iedarbīgumu.

Latvijas Totalitāro sektu apkarošanas komitejai ir pamats pieņēmumam, ka arī pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas ielu “dziedināšanas” pasākumi nav beigušies. Līdz ar paziņojumu par pirmajiem COVID-19 inficēšanas gadījumiem Latvijā Vadims Palaguta savā Facebook lapā rakstījis: “Kas slimo ar koronavīrusu, rakstiet privātajos ziņojumos, es lūgšos par jums, un jūs būsiet veseli”.

Rezultātā grupai atverās jauns iespēju logs, tiesa gan, pamatā darbībai internetā. Panikas iespaidā daudziem cilvēkiem, kam ir nosliece pārspīlēti vērtēt savu veselības stāvokli, tādējādi sāka likties, ka viņiem ir vīrusa simptomi. “Izārstēt” šādus cilvēkus, dabiski, nav grūti, jo “slimības” sākotnējo esamību tie konstatēja patstāvīgi, bet tās neesamību pēc lūgšanas varēja apstiprināt gan ar subjektīvām izjūtām, gan ar reālu diagnostiku.

Tiešajā Facebook ēterā Palaguta runā, ka “nav svarīgi, kurš ko saka” par pandēmiju (piezīme – pēc konteksta secināms, ka tas ietver ārstus), jo Jēzus jau ir miris par visām mūsu slimībām, un mēs atrodamies viņa pilnā aizsardzībā. Citā ēterā viņš analoģiski pamato, kāpēc pats nevar būt COVID-19 slimnieks vai nēsātājs, un skaidro, ka higiēnas noteikumu ievērošana bez pienācīgas ticības nepalīdzēšot izvairīties no inficēšanas.

Nevar apgalvot, ka tieši šī grupa ir vīrusa izplatības “Zilā krusta” patversmē vaininiece. Tomēr ar savām darbībām tā varēja veicināt vīrusa plašu izplatību. Iemesls tam ir, ka grupas biedri regulāri stājās ciešā ķermeniskā kontaktā gan ar patversmes iedzīvotājiem, gan ar daudziem gadījuma cilvēkiem sabiedriskajās vietās.

Latvijas Totalitāro sektu apkarošanas komiteja aicina visus, kam bija saskarsme ar šo kopienu, nekavējoties iziet COVID-19 pārbaudi. Pašlaik komitejas darbinieki turpina sekot ziņām par šo un citiem incidentiem. Atklājot cilvēku dzīvībai un veselībai bīstamu prettiesisku rīcību, mēs centīsimies par to savlaicīgi informēt Latvijas iedzīvotājus.

COMMENTS

Pievienot komentāru