Lieliskās avenes ārstē daudzas kaites. Bet kam tās nav ieteicamas?


Aveņu dziednieciskās spējas neaprobežojas tikai ar saaukstēšanās slimību ārstēšanu. To lietojuma spektrs ir visai plašs.

Ateroskleroze
Avenes veicina asinsspiediena un holesterīna līmeņa pazemināšanos, nostiprina asinsvadu sieniņas un, pateicoties ogās esošajām taukskābēm un beta sitosterīnam, kavē aterosklerozes veidošanos. Tāpēc avenes jāēd visiem, kam ir nosliece uz sirds-asinsvadu slimībām un kuri vienkārši vēlas ilgāk saglabāt veselību un jaunību, kas bez veseliem asinsvadiem nav panākams.

Pazemināts hemoglobīna līmenis
Visu to ogu vidū, kas palīdz normalizēt hemoglobīna daudzumu asinīs, avenes ieņem godpilno trešo vietu. Ogas ir neaizvietojamas grūtniecības laikā, arī visos gadījumos, kad radusies dzelzs deficīta anēmija.

Kritiskās dienas
Aveņu tēja – karsts ogu un lapu uzlējums – ir teicams dzēriens menstruāciju laikā. Tas novērš spazmas un sliktu dūšu, normalizē menstruālo ciklu.

Gremošana
Aveņu lapu, ziedu un jauno dzinumu uzlējums dod jūtamu atvieglojumu, ja nomoka grēmas, sāpes un smaguma sajūta kuņģī.

* Divas ēdamkarotes drogas aplej ar glāzi verdoša ūdens, stundu nostādina un dzer pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā 20 minūtes pēc ēšanas.

Kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas gadījumā ieteicams lietot aveņu sulu: pusi vai pilnu ēdamkaroti 15 minūtes pirms ēšanas.

Kukaiņu dzēlumi
Dzēluma vietas vairākkārt (līdz par 10 reizēm) apsmērē ar svaigu ziedu un lapu izvilkumu degvīnā (1:5) – nieze un sūrstēšana pāries.

Iekaisuma slimības
Aveņu sviedrējošo iedarbību nodrošina ogās esošais augstais salicilskābes saturs (turklāt žāvētās ogās skābes ir 20 reizes vairāk nekā svaigās).

Uzmanību! Cilvēkiem, kas sirgst ar podagru un nefrītu, avenes jālieto piesardzīgi – ogās ir purīnvielas, kas var izprovocēt slimības saasināšanos.

Pievienot komentāru