Ziedu spilventiņi saldākam miegam. Kā tos pagatavot?


Pavadot atvaļinājumu vai vasaru ārpus pilsētas – laukos vai vasarnīcā, veselības uzlabošanai ieteicams pagatavot aromātiskus spilventiņus, piepildītus ar dārza un pļavas ziediem.

Vispirms no satīna vai katūna auduma uzšuj nelielu maisiņu (15 x 15 cm), piepilda ar iepriekš savāktiem un izžāvētiem augiem vai to maisījumiem un, lai droga neizbirtu, galu aizšuj. Lai aromāti pārāk ātri neizvēdinātos vai arī dažādu spilventiņu aromāti nesajauktos, katru no tiem uzglabā atsevišķā blīva polietilēna maisiņā.

Visbiežāk mēdz izmantot lavandas lakstus – tās aromāts veicina arteriālā spiediena pazemināšanos, palīdz pret migrēnu, depresiju, bezmiegu. Aromātiskais spilventiņš zem parastā spilvena jāpaliek tā, lai stūrītis atrastos tuvu sejai.

I un II pakāpes hipertonijas gadījumā aromātisko spilventiņu vēlams izmantot ne tikai uz nakti, bet arī dienas laikā. Šajā gadījumā tas jāpiepilda ar pļavas āboliņa ziediem.

Maisiņš ar piparmētru lakstiem palīdzēs pret pārpūli, fizisku un garīgu nogurumu, galvas asinsvadu spazmām un to izraisītām galvassāpēm, mazinās nervu spriedzi. Arī to var izmantot ne tikai vakarā, gulēt ejot, bet ik reizi, atlaižoties atpūsties.

Spilventiņš ar citronmelisas lakstiem novērsīs nervu uzbudinātību, mazinās galvassāpes, pazeminās arteriālo asinsspiedienu un normalizēs sirdsdarbību. To ieteicams izmantot, ja ir krasas asinsspiediena svārstības, īpaši tiem, kas ir jutīgi pret laika apstākļu izmaiņām.

Pret neirozēm noderēs maisiņš ar citronmelisas lakstiem, parastās vīgriezes (gan dārza, gan savvaļas) ziediem un rožu vai mežrozītes ziedlapiņām.

Pret galvassāpēm ieteicams spilventiņu piepildīt ar ceriņu lapām, kas ievāktas drīz pēc ziedēšanas. Bet maisiņš ar žāvētu bazilika un koriandra lakstu maisījumu noderēs pret augšējo elpceļu kaitēm: klepu, bronhītu, pneimoniju un pat plaušu tuberkulozi.

Pievienot komentāru