Negaidīti: komponists Imants Kalniņš slavē pāļāto dziesminieci Eviju

Facebook

Kopš simtgades koncertā “Mīlestības vārdā. 18+” visa Latvija uzzināja mūziķes un pedagoģes Evijas Vēberes vārdu, sabiedrība naski apspriedusi viņas izpildīto Imanta Kalniņa dziesmu “Svētku diena” vieni, tostarp dziesmas slavenākā izpildītāja Olga Rajecka, un komponists Mārtiņš Brauns, ir niknas kritikas paudēji, kamēr citi, piemēram, koncerta rīkotājs Jānis Šipkēvičs un humorists Andris Freidenfelds, izpildījumu atbalsta.

Bet ko par šo traci domā pats dziesmas “Svētku diena” autors Imants Kalniņš? Viens no koncerta organizatoriem Jānis Šipkēvics juniors beidzot ieviesis skaidrību ar publikāciju Facebook.

Abi kopā ar Eviju viesojušies pie Imanta Kalniņa, kuram, kā izrādās, paticis koncerts un Evijas izpildījums.

Lūk, ko stāsta Jānis: “Mīļie draugi. Mēs šodien ciemojāmies pie Imanta Kalniņa. Viņam ļoti paticis koncerts un “Svētku diena”.

Un, lūk, dažas atklāsmes, ko pieredzēju pie šī ārkārtīgi smalki jūtošā vīra.

Pirmkārt, gribu teikt, ka 19.novembra koncerts ir izvērties par daudz vērienīgāku notikumu kā jebkurš to varētu būt ieplānojis. No koncerta tas ir pārtapis lielā, sabiedrību mainošā, noslāņojošā procedūrā.

Mēs esam laikmetu griežos. Vai sajūtat gaisā virmojošo liktenīgo smaržu? Te nav runa par mūziku, bet sabiedrību kopumā. Mainās laikmeti. Cilvēks šobrīd ir kā nokaitēts dzelzs gabals un jebkuri jauni, nepieradināti jautājumi saskarē ar to šņāc kā tvaikojošs ūdens.

Pērnnedēļ mīlā, kaislībā un maigumā sakņotais svētku koncerts “Mīlestības vārdā” paradoksālā kārtā ir atmodinājis naida balsis. Tas tagad atdala divas sabiedrības plūsmas. Un esmu drošs, ka tas ir mazāk saistīts ar muzikālo pieredzi, bet skatījumu uz pasauli kopumā. Kā teicu, šis notikums kļuvis un top daudz lielāks par iecerēto koncertu. Un pēcgarša ir kaut kas vairāk par vienkārši rūgtenu pēcsvēku sajūtu, tas ir kļuvis par brīnumainu sabiedrības šķirotavu. Gribi, vai nē, visi draugi un paziņas paši kā mazas svina lodītes ir saripojuši divās koka kastītēs. Par Eviju. Pret Eviju. Bet katram šobrīd skaidrs, ka šis viss taču nav par Eviju. Tas ir uzplēsis vaļā kādu tautas brūci.

Visi ir nostājušies kāda pusē. Vienaldzīgo nav.

Noklausieties mīlestības vēstuli pirms “Svētku dienas”, noklausieties arī citas mīlestības vēstules, baudiet koncertu kopumā un esiet mīlēti un laimīgi.

ImKas un savā vārdā novēlu, lai no iekšpuses nesagraujam to, kas mums šobrīd ir dots. Mīlestība un īsta valsts.

Silti skauju,

Jānis Šipkēvics”

COMMENTS

Pievienot komentāru